Tallene fra Eiendom Norge viser at boligprisene falt med 0,5 prosent i Trondheim i juli, mens prisene på landsbasis falt med 1,1 prosent.

Dette er første gang siden høsten 2013 at boligprisene faller, når man også justerer for normale sesongvariasjoner. Endre Jo Reite sier at tallene var ventet, og at det er gledelig med en utflating av markedet.

– Det vi ser er at den ekstreme boligprisveksten har flatet ut, og at vi har fått et roligere marked. Men de som venter på et brått og dramatisk boligprisfall, må vente lenge. For at det skal skje, så må det oppstå en situasjon der folk må selge, sier Reite.

Lav rente og ledighet

Selv om oljeprisen er lav og arbeidsledigheten i Norge fortsetter å stige, så kan ikke situasjonen sammenlignes med finanskriseåret 2008, ifølge Reite. Det var sist gang prisene falt kraftig (se grafikk).

– Da gikk renten i været og folk var bekymret for arbeidssituasjonen sin. Nå har vi lav rente og vi har fortsatt ganske lav arbeidsledighet, sier Reite.

Han tror likevel at vi kan oppleve flere måneder med boligprisnedgang på én eller to prosent, men sier at det er noe som markedet bare har godt av.

– For folk flest vil det bety lite. Det som er gledelig nå er hvis de som er desperate etter å kjøpe, tenker gjennom om de har et langt nok perspektiv på kjøpet. Vi mener at hvis du ikke skal bo et sted mer enn tre til fem år, så bør du leie fremfor å eie, sier Reite.

At prisene falt i juli, tror han først og fremst skyldes folks forventninger til markedet.

– Det er et spørsmål om hvor lenge folk tør å vedde på et prisene skal stige med én prosent hver måned, sier han.

Snittboligen koster 2,8 millioner

Boligprisene i Trondheim er nå 6,7 prosent høyere enn for ett år siden, og gjennomsnittsboligen koster 2,8 millioner kroner. Totalt ble det omsatt 328 boliger i Trondheim i juli. 292 av de solgte boligene var leiligheter, og de hadde en prisoppgang på 0,4 prosent, viser statistikken.

Det ble solgt 13 eneboliger og 23 delte boliger i Trondheim, og det er de som trekker prisene ned med en nedgang på henholdsvis 3,4 og 2,9 prosent.

Statistikken viser også at Trondheim har en langt bedre enn i det øvrige Trøndelag. I Sør-Trøndelag utenom Trondheim falt prisene med 2,6 prosent, mens de i Nord-Trøndelag falt med 2,3 prosent.

Det ble solgt henholdsvis 67 boliger i det øvrige Sør-Trøndelag og 122 boliger i Nord-Trøndelag.

Nedtur i Stavanger

Blant de største byene er det Oslo som gjør det best med en prisoppgang på 0,2 prosent.

Bergen har en lik utvikling som Trondheim med en prisnedgang på 0,4 prosent, mens oljebyen Stavanger og Kristiansand gjør det dårlige enn landsgjennomsnitt med en nedgang på henholdsvis 1,6 og 1,4 prosent.