Styreleder og medeier Erik Schløsser-Møller sier til Adresseavisen at de verken har penger eller nok oppdrag til å drive videre.

Schløsser-Møller gikk torsdag til Sør-Trøndelag tingrett for å levere inn oppbudsbegjæringen for entreprenørselskapet han eier halvparten av.

De ansatte ble orientert om situasjonen i et allmøte på mandag denne uken.

– Vi hadde en situasjon i vinter hvor vi hadde lite oppdrag. Oppdrag ble både kansellert og forskjøvet, og dermed gikk vi gjennom vinteren med lite sysselsetting, noe vi tapte mye penger på, sier Schløsser-Møller.

Banken trakk kreditten

Han sier at de heller ikke har sikret seg nok av nye kontrakter til å komme seg gjennom den kommende vinteren, og at de heller ikke har klart å skaffe ny finansiering som kunne reddet selskapet.

– Dermed har vi ikke nok likviditet til en forsvarlig drift. I tillegg trakk banken tilbake kassakreditten sist fredag i påvente av en løsning, og da hadde vi ikke annet valg enn å melde oppbud, for ikke å pådra oss eller kreditorene mer gjeld, sier Schløsser-Møller.

Selskapets bankforbindelse har vært Melhusbanken, og Schløsser-Møller understreker at banken har opptrådt ryddig.

Han sier at de ansatte mest sannsynlig vil bli sagt opp av bostyrer, og at flere allerede har skaffet seg andre jobber.

– De ansatte er en fantastisk gjeng som har vært samvittighetsfulle og lojale. Selv om de ble lei seg, så tok de det med fatning. Etter at allmøtet så gikk alle i gang med å rydde opp og sikre arbeidsplasser og utstyr, sier han.

Selskapet gjenoppsto

Terra Entreprenør oppsto i kjølvannet av konkursen i selskapet med samme navn i januar 2012. Det gamle Terra Entreprenør, som like før konkursen skiftet navn til BSB Maskin, hadde hatt et samlet underskudd på over 20 millioner kroner i de to årene før.

Utstyret ble kjøpt opp fra konkursboet, og driften ble videreført under navnet under navnet Terra Entreprenør. Eiendomsinvestor Schløsser-Møller kom inn på eiersiden og overtok 50 prosent av aksjene. Tidligere eier Ole-Kjetil Lagård eide de øvrige 50 prosent, og har også vært daglig leder i entreprenørselskapet siden reetableringen.

Årsregnskapene til selskapet viser at omsetningen steg fra 22,6 millioner kroner i 2012 til 47,6 millioner kroner i 2013, og at selskapet fikk et overskudd før skatt på henholdsvis 2,2 millioner og 5,9 millioner kroner i de to årene.

Schløsser-Møller sier at fjoråret ga et underskudd på 3,7 millioner kroner, mens de etter første halvår i år har hatt et underskudd på seks millioner kroner.

– Gjeld på tolv millioner

Terra Entreprenør har blant annet hatt i oppdrag å sette opp bomstasjoner i Trondheim, og selskapet har også stått for grunnarbeidene på det nye bilanlegget til Sulland på Vestre Rosten.

Schløsser-Møller sier at de på våren i fjor jobbet mye med ferdigstillelse av eksisterende oppdrag, og at de hadde liten kapasitet til å hente inn nye kontrakter.

– I tillegg var vi med på anbudskonkurranser hvor vi var billigst, men hvor vi ble valgt bort på grunn av faktorer. Det er også andre ting som har påvirket oss negativt, sier han.

Han sier at selskapet har en gjeld til leverandører på rundt tolv millioner kroner. Han sier at de også har rundt 5-5,5 millioner kroner utestående hos kundene, og håper at dette kan være med å dekke deler av gjelden.

Søsterselskap avvikles

Schløsser-Møller sier at han ikke vil forsøke å videreføre driften på noen måte.

– For mitt vedkommende er det ikke aktuelt. Jeg mener det vil være feil signal å sende overfor kreditorene, hvis det gis inntrykk av at jeg kan tjene på dette. Tvert imot har både jeg og Lagård gått inn med penger i selskapet i sommer, sier han.

Schløsser-Møller er også styreleder og eier i et søsterselskap til entreprenørselskapet, Terra Transport, hvor Lagård også er medeier og daglig leder. Dette selskapet har ingen ansatte.

– Dette selskapet eier maskiner og utstyr som har blitt brukt av Terra Entreprenør. Selskapet vil bli avviklet, og maskinene og utstyret vil bli forsøkt solgt for å betale ned gjeld, sier han.

- Vil savne gode kolleger

Tillitsvalgt Bjørn Myrbakken i er spent på hvor lenge de ansatte i Terra Entreprenør må gå arbeidsledige.

– Det var ikke noen artig beskjed å få. Noen ble lei seg og noen ble forbannet. Jeg tror hele følelsesregisteret ble tatt i bruk, sier Myrbakken om allmøtet sist mandag.

Han sier at de ansatte har visst om den vanskelige økonomiske situasjonen til selskapet, men at de hadde håpet at det skulle gå bra. Myrbakken sier samtidig at entreprenørbransjen er en utsatt næring.

– Det har vært jobbet med forskjellige løsninger for å få til videre drift, men det har dessverre strandet. Det er fryktelig synd, for det har vært et veldig godt arbeidsmiljø, sier han.

Myrbakken betegner Terra Entreprenør som et ungt firma på flere måter, og sier at han kommer til å savne de gode kollegene. Nå må de se seg om etter nye jobber, og han er spent på hvor lenge det vil ta å finne noe nytt.

– Det er ganske mange aktører i Midt-Norge som driver i denne bransjen, så jeg tror nok at folk får seg jobb etter hvert. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta. I mellomtiden skal huslån og billån betales, og vi må ha mat på bordet, sier Myrbakken, som tror folk må være forberedt på å vente i flere måneder på å få noe nytt.

Uferdige prosjekter

Terra Entreprenør har i det siste vært underleverandør for Ruta Entreprenør under byggingen av Granåsen Barnehage, og for Hent på nye Malvik videregående skole.

Hents prosjektleder for skolen i Malvik, Ole Grannes, sier at de har mistet rundt en uke med fremdrift på byggeplassen, men at de på torsdag fikk på plass et nytt selskap som overtok arbeidet. Han tror ellers ikke at konkursen får store konsekvenser for Hent.

Terra Entreprenør har også jobbet på boligprosjektet Tomset terrasse ved Utleir, som bygges ut i regi av Trym Bolig. Medeier Karl-Johan Kopreitan i Trym Bolig sier at konkursen ikke får konsekvenser for innflyttingsdatoen eller for dem som har kjøpt leiligheter.

– Innflyttingsdatoen er såpass langt frem i tid, og vi har kapasitet i tilknyttede virksomheter som kan ta over arbeidet, sier han.