- Vi ringte mellom ti og femten personer som hadde lagt ut annonse om at de ønsket leilighet. En del av dem kom og så på boligen, men da det manglet oppvaskmaskin og kjøkkenet var slitt, så var de ikke interesserte, forteller Svein Utne.

Studiestarten nærmer seg, og på leiemarkedet i Trondheim ligger det over 1300 boliger tilgjengelig på tjenestene finn og hybel.no. For annonser med bolig søkes, er tallet derimot langt lavere. Under 200 prøver å finne sin neste leiebolig via nettsidene.

Les også: Boligprisene ned 0,5 prosent i Trondheim

Svein og kona Anne Line Utne er to av utleierne som ser at situasjonen har gått fra å være utleiers til å bli leietakers marked på få år.

Investere eller senke prisen

Da det yngste av barna flyttet ut i sommer, bestemte ekteparet seg for å leie ut sokkelleiligheten på Byåsen for første gang på 25 år. Det skulle vise seg å bli langt vanskeligere enn de to trodde.

Les også: Lars og Karen betaler lånet med to utleieenheter i underetasjen

- Etter å ha invitert aktuelle leietakere på visning og tilbakemeldingene kom, valgte vi til slutt å pusse opp for 30 000 kroner. Det er tydelig at kravet om standard har økt. Vi så oss nødt til å sette inn helt nytt kjøkken, rydde ut av en bod for å gjøre den tilgjengelig og kjøpe inn nye hvitevarer. Alternativet var å senke leieprisen, men da ønsket vi heller å investere litt i leiligheten, sier Utne.

Ingen napp

Selv om stua, badet og soverommet var pusset opp for et par år siden, var ikke det nok til å friste dem som var på jakt etter leilighet.

Månedsrisen på den 45 kvadratmeter store sokkelen har de så langt satt til 8000 kroner. Men etter flere dager med annonse på nettsiden hybel.no har de fremdeles ikke fått napp.

Les også: Frykter studenter blir avhengig av foreldrehjelp

- Vi hadde jo håpet at flere skulle ta kontakt. Men folk kaster seg ikke over telefonen straks det er en ledig leilighet i byen lenger. Kampen om å i det hele tatt få seg en bolig, har tydeligvis endret seg kraftig, sier ekteparet.

Nå ser de på mulighetene for å gjøre ytterligere grep.

Ikke lenger nedringt

I utgangspunktet ønsket de ikke å leie ut til noen med husdyr. I stedet ser de nå at de kanskje må åpne for en leietaker med hund, hvis spørsmålet melder seg.

- Man blir ganske usikker som utleier når situasjonen er som nå. Når man først bestemmer seg for å leie ut, så venter man ikke at det skal være veldig vanskelig å få noen inn. Vi kjenner andre som leier ut, og tidligere år har de blitt nedringt av folk med en gang annonsen ble lagt ut. Det har endret seg mye på kort tid, forteller Utne.

Les også: Dette får du for to millioner

Avdelingsleder hos Eiendomsmegler 1, Kent Nergård, sier til Adresseavisen at overfloden av utleieleiligheter også gjør utslag blant boligkjøperne i byen.

- Vi ser en liten nedgang i etterspørsel på leiligheter som kjøpes med mål om å leies ut, sier Nergård.

Må leie ut dyrt

Han forklarer at leieprisene presses ned på mindre attraktive leiligheter, på grunn av at tilbudet har vokst de senere årene. Samtidig går kjøpsprisene opp for leiligheter i sentrum. Dette fører til at de som kjøper bolig for å leie ut, må kjøpe med en standard som gir en høy leiepris for at det skal lønne seg.

- Med mange tilbud på markedet, er ikke det nødvendigvis lett. Man må kanskje senke prisen, mens de som skal leie ut leiligheter med god standard og attraktiv beliggenhet som for eksempel på Solsiden fortsatt opplever at det er lett å leie ut til gode priser. De som sitter på mindre attraktive leiligheter sliter nok med å få leid ut nå, sier Nergård.

Les også: - Vi kunne sikkert leid ut dobbelt så mange boliger

Han legger til at de til tross for det gode tilbudet på leiemarkedet, ikke ser noen endring i interessen for eneboliger med utleiedel i for eksempel sokkel.

Tilbud og etterspørsel

Rådgiver i Norsk Huseierforbund, Geir J. Ekeland, avviser at det er noen form for krise for utleierne på markedet, til tross for at han ser utleieprisene synke i flere norske byer.

- Når tilbudet er stort, så går prisene ned. Det har vi også sett før, og det er helt naturlig, sier Ekeland.

Les også: Sjekk hva andre har sagt om trondheimshybler før du signerer kontrakt

Han ønsker ikke å spå hvordan de kommende årene blir for boligeiere som ønsker å leie ut for å dekke lånet, men

- Vi går ikke ut og advarer folk mot å basere lånet sitt på utleie. Utleieprisene har vært så høye i flere år nå, at man tåler en liten nedgang uten at det nødvendigvis får store konsekvenser for utleierne, forklarer rådgiveren.

Ekteparet Utne la ut leiligheten på hybel.no, men så langt har det ikke blitt napp. – Folk kaster seg ikke over telefonen straks det er en ledig leilighet i byen lenger, sier Svein Utne. Foto: MARIANNE TØNSET