Ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool Spot kostet strømmen i snitt 8,1 øre per kilowattime (kWh) i Midt-Norge i juli, før moms.

Det er den laveste månedsprisen siden august i år 2000, da snittprisen var nede på 6,2 øre, ifølge kraftbørsen.

Til sammenligning var prisen 24,9 øre per kWh i juli i fjor og 26,9 øre i 2013. De siste par årene har snittprisen ligget på 25-30 øre per kWh.

De lave strømprisene gir lave strømregninger til kundene, men for selskapene som produserer strømmen betyr det at inntekter bokstavelig talt renner bort.

Fulle vannmagasiner

Stig Rolstadaas, avdelingsleder for handel i Trønderenergi Kraft, sier at man må langt tilbake for å finne en tilsvarende situasjon som i år. Han sier at mange vannmagasiner er i ferd med å fylles på grunn av mye regn og snøsmelting. Da kan ikke kraftselskapene holde igjen vannet og vente på at prisene bedrer seg, men de må kjøre vannet gjennom kraftverkenes turbiner, såkalt tvungen kjøring.

– Det er regulert både hvor høyt og hvor lavt vannivåene i magasinene kan være. Hvis det er høyt, så må vannet kjøres unna hvis det fortsatt er ventet mye nedbør, sier Rolstadaas til adressa.no.

I Sverige har også kraftprisene ligget lavt i sommer, mens prisnivået er litt høyere både i Danmark og Finland. Rolstadaas sier at det er flaskehalser i nettet til Danmark og Finland, og dermed blir overskuddskraft innestengt i Sverige og Norge. Det fører til at prisene raser.

– Kraftmarkedet forventer fortsatt lave priser både i september og utover i oktober, og det er først i november at prisene er ventet å normalisere seg, sier han.

Trønderenergi hadde i fjor et driftsresultat på 42 millioner kroner innen forretningsområdet energi, som omfatter Trønderenergi Kraft (den kraftproduserende delen av Trønderenergi-konsernet) og to andre kraftverk. Til sammenligning endte driftsresultatet på 205 millioner kroner året før.

Økonomisjef Christian Tørriseng i Trønderenergi Kraft sier at de lavene prisene vil prege tallene for 2015, men at selskapet har tatt grep for å tilpasse seg.

– Prisene i år er en del lavere, men samtidig ser produksjonen ut til å bli høyere. Dermed ligger driftsresultat fra energiomsetningen an til å bli omtrent som i fjor. Det er ikke dramatisk at prisene er under press i perioder, sier han.

– Svekker lønnsomheten

De tolv siste ukene i sommer har strømprisen ligger under 20 øre per kWh på Nord Pool Spot, og administrerende direktør Kenneth Brandsås i kraftprodusenten NTE Energi sier at de ikke kan gjøre annet enn å glede seg sammen med strømkundene. I likhet med Trønderenergi har de vannmagasiner som er så fulle at de må produsere for å unngå at de renner over.

– Det svekker vår lønnsomhet betydelig når vi får så lave priser over så lang tid, og nå ligger prisene langt unner normalnivået, sier Brandsås.

NTE Energi (den kraftproduserende delen av NTE-konsernet) hadde i fjor et driftsresultatet på 559 millioner kroner. Brandsås sier at det er for tidlig å si hva årets resultat blir, og understreker at halve året gjenstår.

– Hvis prisene normaliserer seg i høst så har vi mye tid på å ta igjen det tapte. Men hvis situasjonen vedvarer, så blir det krevende å nå resultatene vi hadde i fjor, sier han.

Produserer mer

Statkraft eier store kraftverk i Nidelv- og Nea-vassdraget, i tillegg til en rekke kraftverk andre steder i Norden hvor prisene også er lave. Pressetalsmann Knut Fjerdingstad sier at denne delen av kraftproduksjonen påvirkes av de lave prisene, men at det er for tidlig å si hvordan resultatene vil bli.

– Vi har kompensert for prisfallet med høyere produksjon. I 2014 var det også lavere priser, men vi oppnådde gode resultater fra kraftproduksjon likevel, sier Fjerdingstad.

Han gjør det likevel klart at hele bransjen merker at prisene har pekt nedover en god stund. Han sier det både skyldes lavere etterspørsel, mye regn og lavere oljepriser. Det påvirker også kraftprisene i Norden.

– Alle som har inntekter fra kraftproduksjon påvirkes av utviklingen i kraftmarkedet, det vil også si kommuner som har inntekter fra konsesjonskraft, sier han.