OSLO: - Det ser ikke bra ut for kommunereformen. Våre toppolitikere er utydelig og kraften er i ferd med å gå ut av den helt nødvendige reformen, fastslår NHOs Merethe Storødegård.

Mens regjeringen møter stadig sterkere motstand mot kommunereformen ute i kommunene, henter Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) entusiastisk frem den store sagen når de nå lanserer sitt nye kommunekart for Norge.

  • Basert på dagens arbeidsmarkedsregioner, bosetting, pendlingstall og eksisterende samarbeidsformer, har arbeidsgiverne beregnet seg frem til at det er mer enn nok med 77 kommuner i Norge.

  • Sør- og Nord-Trøndelags til sammen 48 kommuner bør erstattes av til sammen syv kommuner i Midt-Norge.

- Noen vil nok karakterisere dette som dramatisk. Men nå må vi tenke 30–40 år frem i tid, og ikke basere oss på 30-40, ja nesten 50 år gamle løsninger. I fremtiden vil vi få pressutfordringer i byene og attraktivitetsutfordringer i de mindre kommunene. Større kommuner vil gjøre det lettere å se arealer, transport, boliger og kompetanse i sammenheng, sier NHOs regiondirektør i Trøndelag, Merethe Storødegård.

For smått

I arbeidet med sitt kommunekart har NHO har spurt sine medlemsbedrifter om hva de har bruk for fra det offentlige. Rask saksbehandling, forutsigbare rammer, god infrastruktur og høy kvalitet på tekniske tjenester er rangert høyest, ifølge NHO.

- Tilbakemeldingene fra medlemmene, sammenholdt med data for dagens og fremtidige arbeidsmarkeder og bosettingsområder har vært brukt på våre innspillskonferanser når vi har utarbeidet dette nye kartet.

- Har dere også vurdert kommunenes oppgaver?

- Vårt utgangspunkt har vært å lage kommuner som er i stand til å løse dagens oppgaver på en skikkelig måte. Vi vet det er store rekrutteringsproblemer innenfor det offentlige. Gjøres det tilstrekkelige store endringer, får en mer attraktive fagmiljøer. Interkommunale samarbeid, selskaper og tilsvarende vil kunne tilbakeføres til de nye kommunene.

NHO mener også at små kommuner forsinker store samferdselsprosjekter.

Stortinget må tvinge

I Trøndelag mener NHO det kan holde med syv kommuner. Stor-Trondheim er etablert. Fjellregionen i sør er delt i to, Oppdalsregionen og Rørosregionen. Kysten er blitt til to kommuner, Kystfosen og Namdalskysten.

Resten av Nord-Trøndelag er fordelt mellom to nye kommuner; Indre Namdal og Innherredsregionen.

- Mange av dem som har deltatt i arbeidet, særlig blant de yngre, har vært mer opptatt av bransjer og enn av historiske grenser når de har jobbet med dette, sier Storødegård.

- Det vil vel ikke være mulig å gå fra 428 til 77 uten bruk av tvang?

- Nei. NHO er tydelig på at Stortinget har et stort ansvar for å få gjennomført denne reformen. Jeg er litt lei av demokratiproblematiseringen rundt dette. Også Stortinget består av demokratisk valgte

- Men hvor realistisk regner du det er at Norge faktisk kan få 77 kommuner?

- Slik vi kjenner Norge, blir nok ikke dette resultatet. Men vi viser nå gjennom vår dokumentasjon at dette er en god løsning. Aktørene må ta på alvor at det skal være en reform, dette er vårt bidrag.

Ber Støre være tydeligere

Regiondirektøren legger ikke skjul på hun og NHO er bekymret for fremdriften i kommunereformen. Storødegård mener utydelige signaler fra toppen av norsk politikk er i ferd med lamme reformen.

- Det ser ikke bra ut for kommunereformen. Våre toppolitikere er utydelig og kraften er i ferd med å gå ut av den helt nødvendige reformen. Alle partiene har et stort ansvar her nå, men det er klart at Ap har et stort ansvar sammen med regjeringspartiene. Jeg skulle nok ønske meg en mer tydelig Jonas Gahr Støre, sier NHOs Merethe Storødegård.