- Jeg har fått en del reaksjoner. Mange mener dette er å gå drastisk frem, sier leder i Budal Bygdeutvikling, Ingebrigt Dragset.

Responsen kommer etter at det ble kjent at Budalstolen har gjennomgått et redesign, og skal ut på det norske og internasjonale markedet i ny form.

Har søkt om rett til navnet

Bak det nye designet står Ole Petter Wullum og Steinar Skjerdingstad. Etter en to år lang prosess ble stolen for første gang lansert på Rennebumartnan 14. august.

Les også: Slik skal de sitte seg til internasjonal suksess

Men særlig det at produksjonen skal foregå i Slovakia, vekker følelser hos folket i Budalen, ifølge Dragset.

- Bygdeutviklingslaget har nå søkt Patentstyret om varemerkerettighetene til Budalstolen. Vi mener vi har sterke kort på hånda for å få rettighetene til navnet, forteller han.

- Slutt eller samarbeid

Han understreker at han ikke er imot planene om den nye stolen, men synes det er gått feil frem underveis.

- Det er krefter i Budalen som ønsker å få opp produksjonen lokalt, og dette tror vi vil påvirke negativt med tanke på det. Enten må de slutte å bruke navnet eller så må vi få til et samarbeid, sier lederen i bygdeutviklingslaget.

- Rett og slett frekt

En av dem som fremdeles produserer Budalstolen for hånd, er John Tovmo. Han forteller til adressa.no at han det siste året har laget mellom 50 og 60 stoler. Begeistringen for den nye stolen er lav.

Les også: Nytt liv for gammel stol

- Jeg syns det er frekt, rett og slett. Stolen er sikkert flott, men å produsere den i utlandet blir i seg selv helt feil, selv om jeg forstår at det er av økonomiske årsaker, sier Tovmo.

Han jobbet tidligere på fabrikken til Budalsmøbler som gikk konkurs i 2005. Kunnskapen om stolen har han tatt med seg videre.

- Mange her lokalt syns det er helt vanvittig at dette skjer. Jeg håper det ikke slår ut på salget av den originale stolen, sier Tovmo.

- Forstår at det kan virke sårt

Steinar Skjerdingstad, som står bak stolen, mener derimot han og Wullum har sin fulle rett til å bruke navnet Budalstolen.

- Vi har tatt navnet fordi det beskriver bedriften vår godt. Det var et helt naturlig valg for oss, og fritt frem for å registrere det i Foretaksregisteret. Vi har undersøkt dette juridisk med Patentstyret og det er ingenting som tilsier at vi ikke kan bruke Budalstolen som navn, sier Skjerdingstad.

Les også: Hvor mange designere står bak denne krakken?

Han legger til at de hele veien vært klare på at dette ikke er den originale stolen, og kommer til å fortsette med det også fremover. Han har likevel forståelse for at nyheten vekker reaksjoner lokalt.

- Jeg forstår at det kan virke sårt, men vi ønsker bare at dette skal være positivt for Budalen. Jeg håper vi kan få til et samarbeid som begge tjener på. Vi som står bak har drømt om å få til dette lenge, og har ikke noe som helst mål om å forringe originalstolen, sier Skjerdingstad.

Ole Petter Wullum (t.v.) og Steinar Skjerdingstad har redesignet den klassiske Budalstolen. Her prøvesitter hunden Kvikk den ferdige stolen. Foto: VEGARD EGGEN
Den eldste Budalstolen som er kjent, stammer fra 1807.