For to år siden ga daværende næringsminister Trond Giske (Ap) klarsignal for å selge et av verdens største fiskefôrselskaper, Ewos, til oppkjøpsfondene Altor Fund og Bain Capital Europe.

Knapt halvparten av kjøpesummen på 6,2 milliarder kroner havnet i statskassen. Ewos var på salgstidspunktet en del av Cermaq, der staten hadde en eierandel på 44 prosent.

Slik svarte Giske de som kritiserte ham for å ha solgt «arvesølvet» til utlendinger:

–Vår målsetting med eierskapet er å maksimere verdien. Jo flere interessenter som melder seg, jo lettere er det å nå målet, uttalte Giske til E24 17. juni 2013.

Nå selges Ewos videre til dyrefôrkjempen Cargill for 12,4 milliarder kroner. Det gir Altor Fund og Bain Capital Europe en gevinst på 6,2 milliarder kroner.

–Denne betydelige transaksjonen, som er det andre havbruksoppkjøpet Cargill har annonsert på to måneder, er en strategisk investering i vår langsiktige vekst og bevis på vårt engasjement for den voksende oppdrettsnæringen, sier Cargill-sjef David MacLennan i en pressemelding.

EWOS produserer mer enn 1,2 millioner tonn fôr årlig for lakseoppdrettere i Norge, Chile, Canada og flere andre land. Selskapet har rundt 1000 ansatte.

–Når vi kombinerer Cargills enorme ressurser og globale apparat med Ewos' ledende FoU-kompetanse, vil den nye organisasjonen være i stand til å levere verdensledende innovasjoner og fôr-løsninger til den globale oppdrettsnæringen, sier Ewos’ konsernsjef Einar Wathne i en kommentar til oppkjøpet.