Oppdrettsanlegget Indre Skjervøy i Osen er et av Marine Harvest' største i Midt-Norge, og har tillatelse til å ha syv millioner tonn laks i merdene.

I forbindelse med Aqua Nor tirsdag mottok driftsleder Torbjørn Skjervøy ved anlegget den nye fôrflåten fra Akva Group, som har en fôringskapasitet på 150 tonn per dag. Flåten er verdens største i sitt slag, ifølge Akva Group.

– Vi skal fôre mellom 2,4 millioner og 2,5 millioner laks hver dag, sier Skjervøy, som sier at de er avhengig av stor kapasitet og gode systemer for å kunne drive best mulig.

Koster 20 millioner

Fôrflåten koster rundt 20 millioner kroner, og er den andre av denne størrelsen som Akva Group leverer. Den første ble solgt til Grieg Seafood i fjor høst, og er allerede operativ.

Flåten er utstyrt med tolv fôringslinjer, og kan ha 850 tonn fôr om bord. Det er nok til å forsyne fisken i Indre Skjervøy-anlegget i snaut seks dager.

Konsernsjef Trond Williksen i Akva Group sier at trenden i oppdrettsbransjen er større og større lokaliteter, og tror dermed det vil bli behov for flere flåter av denne størrelsen.

Bryne-selskapet er blant de største utstyrs- og tjenesteleverandørene til oppdrettsbransjen, og hadde i fjor en omsetning på 1,3 milliarder, ifølge Williksen.

Marine Harvest er selskapets største kunde, og Williksen sier at flåten er tilpasset det John Fredriksen-eide konsernets ønsker.

Styrtrik medeier

Williksen sier også at det er viktig for Akva Group å ha en ledende posisjon i Midt-Norge, hvor flåten skal brukes.

– Midt-Norge er en av verdens ledende oppdrettsregioner med store selskaper, stor produksjon og sterke miljøer. For oss er dette et viktig sted hvis vi skal være i sentrum av ting, sier Williksen.

Under overrekkelsen tirsdag hadde Akva Group også med seg representanter fra investeringsselskapet Wheatsheaf Investments, som er konsernets nest største eier med en eierandel på 15,1 prosent. Investeringsselskapet eies igjen av hertugen av Westminster og hans familie. Hertugen er blant Storbritannias aller rikeste.