Fra oktober kan du betale matvarene på Rema 1000 med mobilen, skriver Aftenposten.no.

Fra nyttår skal det være mulig også på 7-Eleven og Narvesen, de to kiosk-kjedene som eies av samme familie, Reitan. Dermed vil over 1000 utsalgssteder være tilgjengelig - også for de av oss som stadig glemmer lommeboken, men som har mobiltelefonen klistret i hånden.

Mobilbetalingen er et samarbeid med Danske Bank. De lanserte denne uken sin mobilbetalingsløsning mellom privatpersoner, MobilePay, og det er denne løsningen som benyttes også når privatpersoner skal betale matvarer til butikkene.

Gratis å bruke

MobilePay ble lansert for 2 år siden i Danmark og ble i fjor kåret til årets nyord. Så langt har de 2,5 millioner brukere i Danmark.

Da Danske Bank lanserte tjenesten sin i Norge, gikk det kun noen timer før konkurrenten, DNBs Vipps, gjorde sin tjeneste gratis å bruke.

- Vi tror ikke kundene er interessert i å betale for å betale, derfor er vår tjeneste gratis, sier landsjef Trond Mellingsæter i Danske Bank.

I tillegg til å overføre penger til venner og kjente, kan du også be om penger eller dele regningen. Foreløpig har ikke Danske Bank tall for hvor mange som har lastet ned tjenesten. DNBs Vipps har nå en halv million brukere.

Ser for seg bruk på loppemarked

I Danmark er MobilePay blitt så populær at den i tillegg til butikker også brukes av idrettslag i pølsebodene og på loppemarkeder, sier Mellingsæter.

- Det sier noe om hvor enkelt det er, legger han til og håper at tjenesten vil bli tilsvarende utbredt i Norge.

- Foreløpig er det avtalen med Rema 1000 vi konsentrerer oss om.

Rema 1000 er storfornøyd med å kunne tilby kundene sine mobilbetaling og lanserte nyheten under det årlige Riksmøtet sitt foran 1350 kjøpmenn med følge.

Butikker og kiosker

- Vi har stor tro på mobilen som fremtidens betalingsløsning, og derfor er vi veldig stolte av å være første dagligvareaktør i Norge med mobilbetaling i butikk, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan.

De første butikkene tar i bruk løsningen fra oktober.

I løpet av første kvartal 2016 skal alle Rema 1000-butikker få MobilePay i kassen. Også kioskene i Reitan Convenience, det vil si Narvesen og 7-Eleven, vil tilby mobilbetaling. Tilsammen vil MobilePay være tilgjengelig i over tusen dagligvarebutikker og kiosker.

Ved årsskiftet sa professor ved Senter for tjenesteinnovasjon på Norges Handelshøyskole (NHH), Helge Thorbjørnsen, at gjennombruddet for mobilbetalint nærmer seg.

- Men selv om ballen nå begynner å rulle, kommer det til å ta tid før gjennomsnittsforbrukeren betaler med mobil på Rema 1000, sa Thorbjørnsen da.

Kontaktløs betaling

I dag er det mulig å betale kontaktløst i flere kjeder i Norge, både McDonald's, Deli de Luca, Kaffebrenneriet, Baker Hansen, Vero Moda, Starbucks. Denne tjenesten er ikke det samme som mobilbetaling.

Etter det Aftenposten kjenner til har flere kjeder i dagligvarebransjen jobbet med mobilbetaling, men foreløpig har de ikke ønsket å gjøre noe aktivt med det.