Det kraftige fallet i oljeprisen har så langt skyldtes økt oljeproduksjon, men uroen i Kina kan føre til at også etterspørselen begynner å falle.

- Får du et etterspørselsfall i tillegg, så er det en dødelig miks for norsk økonomi, sier Jullum til Adresseavisen.

Shanghai-børsen i Kina falt nesten ni prosent mandag, noe som ble fulgt av nedgang på nesten alle de store europeiske børsene da de åpnet mandag morgen. I 13-tiden mandag var hovedindeksen på Oslo Børs ned med nesten fem prosent.

Klokken 15.30 var hovedindeksen på Oslo Børs ned 6,84 prosent siden børsstart.

I tillegg falt prisen på nordsjøolje, og på formiddagen mandag ble et fat omsatt for under 44 dollar – det laveste nivået siden finanskrisen i 2009.

Travel dag

Hos valuta- og rentemeglerne ved Markets-avdelingen hos Danske Bank i Søndre gate i Trondheim, har mandagen vært mer hektisk enn vanlig.

Jullum sier at de får mange telefoner fra kunder, blant annet fra bedrifter som importerer varer fra utlandet, og som er sårbare for svingninger i kronekursen.

- Vi må snakke med kundene, og forsøke å holde hodet kaldt. Vi tror ikke det er grunn til å vente en finanskrisesituasjon, for mange nøkkeltall er stort sett ok, sier Jullum, og peker blant annet på veksten i USA.

Kina devaluerte

- Det globale børsfallet kommer fra Asia, og startet med den kinesiske devalueringen av valutaen. Det skapte mistanke i markedet om at veksten i Kina er svakere enn man har trodd, i tillegg kom det tall i august som indikerte ganske lav vekst i den kinesiske industrien, sier Jullum.

Jullum sier at uroen deretter har spredd seg til andre fremvoksende økonomier i Asia, og at det forsterkes på grunn av frykten for en valutakrig. Kinas devaluering gjør landets eksportvarer billigere, og man har fryktet lignende mottiltak fra andre land for å møte konkurransen.

- Dette sprer seg til vesten, fordi det gir frykt for lavere vekst. Dette gir en ekstra effekt på Oslo Børs, fordi frykt for svakere vekst i Kina gir lavere oljepris, sier han.

Pumper opp i USA

Oljeprisen har falt fra et nivå på 115 dollar per fat i juni i fjor til under 50 dollar i sommer, men fallet har hovedsakelig skyldtes økt produksjon, særlig fra skiferfeltene i USA. Veksten i etterspørselen fortsatt å øke, særlig drevet av veksten i Kina.

Kinas oljeimport var nær rekordnivået i juli, ifølge Bloomberg, men man frykter at etterspørselen nå skal bremse opp.

- Det er det vi virkelig har fryktet, sier Jullum.

«Panikk» på børsen

I Asia omtales børsfallet som «panikk», ifølge NTB. Shenzhen-indeksen, som viser utviklingen på Kinas nest største børs, falt med 7,7 prosent mandag. I Tokyo endte handelen med en nedgang i Nikkei 225-indeksen på 4,6 prosent.

Jullum sier at det er vanskelig å se hva som er de reelle årsakene til de svake tallene fra Kina.

- Kinesiske myndigheter styrer etter økonomiske femårsplaner, og de har et ønske om å vri veksten over fra eksportindustrien til innenlandsk forbruks- og servicesektor, sier Jullum, og sier at det naturlig nok vil føre til svakere tall fra industrien.

- Problemet er å skille mellom hva som skyldes en vridning i veksten og hva som skyldes lavere vekst. Det man frykter er en såkalt hard landing i økonomien, med nedgang både i eiendomsmarkedet og i kredittmarkedet, sier han.

Jullum sier at mange av de asiatiske landene er preget av lånefinansiert vekst, på grunn av nullrenten i vesten, som gjør det billig å ta opp lån. Han sier at markedet også har fryktet at den kinesiske veksten har vært en boble, og at luften nå er i ferd med å gå ut av ballongen.