Driftsinntektene til Norway Royal Salmon var på 684,4 millioner kroner i andre kvartal, en økning på 15 prosent fra samme tidsrom i fjor. Økningen skyldes økt salg av laks. Det operasjonelle driftsresultatet falt samtidig til 19,1 millioner, ned fra 26,5 millioner i samme tidsrom i fjor.

Økte kostnader

Økte kostnader er forklaringen på nedgangen. Oppdrettsvirksomheten opplever høyere fôrpriser. I Region Sør har fiskesykdom fremskyndet slakting av fisk med lav snittvekt.

- Andre kvartal var et utfordrende kvartal med høye produksjonskostnader og redusert prisoppnåelse i Region Nord som har påvirket resultatet fra oppdrettsvirksomheten, sier konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon i en melding sendt til Oslo Børs.

Mye mindre overskudd

Driftsresultatet er litt redusert fra andre kvartal i fjor til i år. Det endte på 21,3 millioner, mot 21,4 millioner i andre kvartal i fjor. Resultatet før skatt er kraftig redusert. Det endte på 20,9 millioner kroner i andre kvartal, mot 73,8 på samme tid i fjor.

Slaktet mer

Norway Royal Salmon slaktet i andre kvartal 5620 tonn fisk, en økning på fire prosent fra samme kvartal i fjor. Selskapet har estimert en økning i slaktevolumet på 36 prosent i år, slik at det ender på 30.500 tonn.

«Prisen på laks har vært under noe press i kvartalet som følge av bortfall av det russiske markedet. I andre halvår for 2015 forventes det at den globale tilbudsveksten vil være i område 0-3 % og på lengre sikt forventes den globale veksten å fortsette å være lav. Dette gir grunnlag for et positivt markedssyn for andre halvår 2015 og på lengre sikt for næringen», skriver Norway Royal Salmon om fremtidsutsiktene i meldingen.

Nord og sør

Norway Royal Salmon ASA (NRS) har aksjemajoritet i fire oppdrettsselskaper som til sammen har 35 oppdrettskonsesjoner. 29 av dem ligger i Region Nord, lokalisert på Senja og i Vest-Finnmark. Seks av konsesjonene ligger i Region Sør, rundt Haugesund. I tillegg eier Norway Royal Salmon minoritetsandeler i tre tilknyttede oppdrettsselskaper som til sammen har ti oppdrettskonsesjoner.

Gåsø Næringsutvikling, som eies av frøyværingen Helge Gåsø, er største eier i Norway Royal Salmon med 15 prosent. Nest største eier er Gladstad Invest, med 13 prosent. Helge Gåsø er styreleder i selskapet.