Blåmandagen på Oslo Børs var bare starten på en rekke av lite oppløftende nyheter om norsk økonomi denne uken.

Oljeprisen faller, arbeidsledigheten stiger (ekstern lenke) og nordmenns tro på den økonomiske fremtiden er på bunnivå. Da sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 Gruppen kom til Trondheim torsdag, konkluderte hun med følgende:

Den økonomiske veksten i Norge vil være lav i flere år fremover.

Foran et nær fullsatt auditorium hos Sparebank1 SMN i Søndre gate, oppfordret hun innstendig til å gjennomføre en skattereform - der formuesskatten forsvinner.

Kan velge leiligheter

- Skattesystemet i dag stimulerer ensidig til å investere i eiendom. Hadde det blitt stimulert til nybygging, hadde det jo faktisk blitt bygd noe. Men i dag konkurreres det bare om eksisterende boliger, slik at prisen presses opp. Da blir det bare inflasjon igjen, sier Holvik til Adresseavisen.

- Er det å fjerne formuesskatten et tiltak mot økt arbeidsledighet?

- Ja. Dersom gründere ute i distriktene skal få tilgang til kapital, så har de veldig få alternativer. Det er ikke bare å sette seg på et fly til London og si at man har en god idé på ei øy i Norge. De må til Innovasjon Norge, men også til kapitalister. Da blir det viktig at noen med privat kapital er villige til å ta risiko, og at de ikke blir straffet for det, sier Holvik.

- Problemet er at private investorer vil få en kjempebeskatning av forventet avkastning. Det blir en veldig skjev «risk reward» i forhold til å investere i eiendom. De kan heller kjøpe seg inn i et kjøpesenter eller et par leiligheter i Oslo, for det vil redusere formuesskatten løpende hvert år - i et marked som alle tror vil vokse seg inn i himmelen, fortsetter hun.

«Knipetangsmanøver»

Å fjerne formueskatten er imidlertid politisk omstridt. De blåblå har ivret for et slik tiltak, mens den rødgrønne regjeringen under Stoltenberg heller valgte å senke selskapsskatten. Holvik tror imidlertid ikke at dette er god politikk nå.

- Det er et virkemiddel som gjelder alle bedrifter, og tanken blir da at man skal stimulere utenlandske bedrifter til å investere i Norge. Det kan jo bli bra. I den perioden vi har bak oss, har vi hatt det lett: Vi har vært supersmarte innen olje og tilbudt superprofitt. Men for fremtiden tror jeg dette er en veldig risikabel strategi, sier hun, og legger til:

- Spesielt fordi det tapper distriktsnorge og de vekstkraftige lokalmiljøene langs kysten. Sparebankene har vært viktige bidragsytere inn i disse miljøene, men fordi vi er blitt strammere regulert, så får vi nå færre muligheter. Det blir en knipetangsmanøver.

Regjeringen jobber med en ny skattereform, som skal legges frem for Stortinget i høst. Da analysebyrået Menon Business Economics la frem en rapport om forholdet mellom skatt og investeringer i norsk næringsliv for rundt to uker siden, var imidlertid konklusjonen at lavere selskapsskatt var det aller mest gunstige for bedriftene.

Menon: Lavere effekt

«Våre hovedanslag viser at en reduksjon i selskapsskatten har langt større effekt på investeringene i næringslivet i Fastlands-Norge samlet sett, enn tilsvarende endringer i utbytteskatten og formuesskatten», heter det i rapporten, som er utarbeidet på oppdrag fra Finansdepartementet.

Én prosents reduksjon i selskapsskatten (som tilsvarer 730 millioner kroner), vil gi en økning på realinvesteringer i næringslivet på 0,48 prosent (tilsvarende 1,3 milliarder kroner), konkluderer Menon Business Economics.

En tilsvarende reduksjon av formuesskatten gir bare en økning i investeringene på 0,06 prosent - eller 12 prosent av effekten av redusert selskapsskatt.

Andre har igjen påpekt at Norge - etter dagens modell - er helt avhengig av høye og stadig økende skatteinntekter: Velferdstjenester er dyre og eldrebølgen kommer. Det var også tema under Elisabeth Holviks foredrag i Søndre gate:

- Folk jobber noen timer mindre hvert år, samtidig som kravet til velferdstjenester øker. Det har vært en fantastisk reise. Vi har trodd at oljeprisen ville gå høyere. Men det vi trodde da dagens økonomiske politikk ble utformet, stemmer ikke i dag, sa Holvik.