Gründer og familieveileder Bjørn Frengstad (51) har nylig etablert Senter for rådgivning etter samlivsbrudd (Seres) i Trondheim. Nå vil han tilby sine tjenester til bedrifter.

- Det anslås at et samlivsbrudd i gjennomsnitt koster arbeidslivet 120 000 kroner i økt fravær og nedsatt konsentrasjonsevne, sier Frengstad.

Han viser til en undersøkelse fra forskningsstiftelsen Sintef, hvor det fremkommer at én fraværsdag koster arbeidsgiver cirka 2600 kroner. Samtidig har forskerne Dahl, Hansen og Vignes funnet at sykefraværet øker gradvis i forkant av et samlivsbrudd. Det går siden ned igjen, men blir likevel værende på et høyere nivå enn før skilsmissen i minst fem år, har Dagens Næringsliv tidligere skrevet.

En masteroppgave fra Universitetet i Stavanger anslår at rundt 40 000 personer blir skilt eller separert hvert år i Norge, og at dette har stor betydning for produktivitet på jobben og fravær.

Juridisk side

- Hadde jeg ledet en bedrift, og vært klar over hvor mye et samlivsbrudd kan koste, ville jeg strukket meg langt for å hjelpe mine ansatte, sier Frengstad, som har bakgrunn som ingeniør fra NTNU, samt geolog og mellomleder fra Norges geologiske undersøkelse.

Siden 2003 har han utdannet seg til familieveileder ved Hellingerinstituttet, som i dag heter Institutt for konstellasjoner og traumearbeid og ligger i Oslo.

- I hovedsak samtaler vi med klienten. En person som gjennomgår et samlivsbrudd er midt i et kaos. Det handler om å få overblikk over hva en slik krise innebærer. Alle mennesker er forskjellige, men det er likevel noen mønstre. Sinne, fornektelse, sorg, ønske om å komme tilbake igjen og skyldfølelse er noen av dem, sier Frengstad, som også samarbeider med en advokat.

- Et samlivsbrudd har en praktisk side også. Dersom det juridiske oppgjøret ikke blir rettferdig, vil man aldri bli lykkelig skilt. Kanskje sitter man med stor skyldfølelse og går med på ting man ellers ikke ville. Eller man er veldig sint, og blir urimelig i forhandlingene, sier Frengstad.

Pågang etter ferie

Han har etablert kontor i Kjøpmannsgata, og har tidligere drevet familierådgivning for private klienter. Dette er første gang han henvender seg direkte mot bedriftsmarkedet. Konkurransen kommer i hovedsak fra bedriftshelsetjenester, allmenpraktiserende psykologer og advokater.

- Jeg har ennå ikke hatt bedriftskunder, men tar i disse dager kontakt med HR-direktører, presenterer konseptet og hører hva de har behov for. Mange arbeidsgivere får aldri vite at arbeidstaker går gjennom et samlivsbrudd, men dersom bedriftene kan vise at de har et tilbud for å hjelpe ansatte gjennom dette, kan det være et konkurransefortrinn for dem, mener Frengstad.

I fjor ble det tatt ut 10824 separasjoner og 9556 skilsmisser i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Ferier og høytider er også sesong for samlivsbrudd, ifølge Frengstad.

- Familievernkontorene forteller om stor pågang etter jul og sommer. Det er logisk: I en travel hverdag, blir familien en bedrift som skal gå rundt. Så kommer man i en situasjon hvor man skal være sammen døgnet rundt. Da oppdager man kanskje at «dette er ikke hva det en gang var». Det er lett å godta at man ikke er romantiske gjennom året, men verre i ferien, sier han.

Forskning viser at sykefraværet øker gradvis i forkant av et samlivsbrudd. Det går siden ned igjen, men blir likevel værende på et høyere nivå enn før skilsmissen i minst fem år. Foto: GLEN MUSK