Inntektene til Petter Northug Holding ble redusert til 11,6 millioner i fjor, mot 13,9 millioner i 2013.

2014 er året hvor vinter-OL i Sochi ikke ble noen suksess for Northug, og 4. mai kjørte han med 1,65 i promille og krasjet sin Audi A7 på Byåsen. Han ble dømt til 50 dagers fengsel og bot på 185.000 kroner.

Løperfond og privat

Petter Northug Holding forvalter royalty, merkevarer og investeringer i aksjer, verdipapirer og eiendeler, eiendommer, samt foredragsvirksomhet og sponsorvirksomhet, ifølge årsrapporten for 2014. Northug eier holdingselskapet alene.

Northugs manager Are Sørum Langås vil ikke kommentere detaljer i regnskapet eller hvor stor andel av langrennsløperens inntekter som går inn i holdingselskapet.

- Generelt fordeles inntektene på holdingselskapet, løperfondet og Petter privat, sier Langås.

Skiløperne kan unngå inntektsskatt mens de er aktive, ved å betale inn sponsor- og premiepenger til løperfondet som er administrert av Norges Skiforbund. Først når karrieren er over må pengene tas ut av fondet.

- Suksess i år

På bakgrunn av Ski-VM i Falun i år kan Langås bekrefte at Northug tjener langt mer i år enn i fjor.

- Det har vært et bra år, først og fremst sportslig. Det har også gitt et godt grunnlag for gode økonomiske resultater, sier Langås.

Northug har avtaler med Coop, Eiendomsmegler 1, Fischer, Nardo Bil, Red Bull, Oakley, Swix og Vi Menn. Den mye omtalte Coop-avtalen gjelder til 2016, er anslått å gi Northug rundt 15 millioner årlig.

Tok ut 3,5 mill. i utbytte

Selv om inntektene falt i fjor, økte overskuddet i Petter Northug Holding fra året før. Resultatet etter skatt endte på 5,9 millioner, én million kroner bedre enn i 2013. 3,5 millioner av overskuddet i fjor tok Petter Northug ut i utbytte. For 2013 tok han ikke ut utbytte.

Ifølge årsrapporten ble det innvilget et kortsiktig lån i desember i fjor til Petter Northug på vel 1,2 millioner. Det ble betalt ned da han fikk utbetalt utbytte for 2014 i januar i år.

Petter Northug Holding hadde ved utgangen av fjoråret bokførte eiendeler for 15,8 millioner kroner, 3,6 millioner mer enn i 2013. Nesten 4,9 millioner var plassert i obligasjonsfond, 900 000 i aksjer og vel to millioner i bankinnskudd.

- Moderat risiko

I sommer ble det kjent at langrennsstjernen kunne realisere en avkastning på 38 prosent over to år, etter en investering på rundt én million kroner i et boligprosjekt i Florida i USA.

- Petter har en investeringsprofil som gir moderat risiko og er langsiktig, sier Langås.

I fjor høst kjøpte Northug en ny enebolig på Dalgård i Trondheim for rundt sju millioner kroner.

Minus i datter

Petter Northug Holding eier også selskapet Northug AS. Datterselskapet hadde et underskudd i fjor på 594 000 kroner og en negativ egenkapital på nesten 2,7 millioner. Ifølge Langås skyldes minustallene at tidligere medeiere er kjøpt ut. Petter Northug Holding eier nå 65 prosent av Northug AS, mens manager Langås gjennom selskapet Lætt eier sju prosent.

- Det er et delvis hvilende selskap etter at Petter tok kontroll over selskapet for noen år siden, sier Langås.