Nedturen i olje- og gassbransjen har gitt utslag i den norske arbeidsledigheten: SSB-tallene (fra Arbeidskraftundersøkelsen) viser en ledighetsprosent på 4,5, den høyeste på ti år. Samtidig rapporterer NAV om en økning i arbeidsledigheten på seks prosent i Trøndelag i år.

Daglig leder og partner Hege Svendsen i bemanningsbyrået Fremo sier at mange bedrifter fortsatt går godt, men at flere merker en forandring.

- Det er færre utlyste stillinger. Samtidig ser vi at ingeniører innen olje og gass ikke søker ingeniørstillinger innen bygg og anlegg, sier Svendsen.

Tekna: Ledigheten vil øke

På spørsmål om oljeingeniørene må fire på lønnskravene, svarer Svendsen følgende:

- Ja, og de må se at det er spennende å planlegge ei grøft. I løpet av året har flere og flere ingeniører blitt ledige. Likevel flommer det ikke over av søknader når ingeniørjobber lyses ut. Mange må tenke nytt - og ut av boksen, sier hun.

President Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna, som organiserer over 69 000 sivilingeniører og realister i Norge, er enig at behovet for omstilling er stort:

- Dette har vi jobbet mye med det siste året. Vi ser ingen tegn til at veksten i arbeidsledigheten vil avta. Den vil heller øke utover høsten, noe som får ringvirkninger i 2016, sier Lyngsnes Randeberg.

Dersom man ser på NAV-tallene isolert, er arbeidsledigheten for Teknas medlemsgrupper cirka én prosent. Men fagforeningen gjorde nettopp en medlemsundersøkelse, som viser at den reelle ledigheten er nær tre prosent, ifølge presidenten.

- Kjenner på trykket

- Det er ikke helt overenstemmelse mellom tallene fra NAV, SSB, våre egne og det vi faktisk ser i antall nedbemanninger innen olje- og gassektoren. Flere forsvinner til utlandet. En god del av våre medlemmer melder seg heller ikke til NAV, samtidig som mange også får jobb i andre næringer, sier hun, og fortsetter:

- De som har byttet jobb, er i medlemsundersøkelsen blitt spurt om hvor de har gått: Det er i stor grad bygg- og anleggsbransjen, i tillegg til samferdsel. Det er ikke så rart, fordi den vanligste utdanningen blant våre medlemmer i oljesektoren faktisk er byggutdanning.

Antall medlemshenvendelser til Tekna er mer enn doblet den siste tiden, samtidig som fagforeningen har oppbemannet juridisk kontor. De arrangerer i tillegg møteplasser for medlemmene på Vestlandet, og driver karriereveiledning og kurs i CV-skriving.

- Vi kjenner på trykket. Én av tre av våre medlemmer i oljeservicebransjen frykter å miste jobben, og det samme tallet i oljeselskapene er én av fem, sier Lyngsnes Randeberg.

Møte med NAV

Bemanningsbyrået Fremo i Trondheim ansatte før sommeren en person som skal jobbe direkte mot bygg- og anleggsbransjen. Bakgrunnen for ansettelsen var erfaringer fra finanskriseårene etter 2008, da norske myndigheter pøste penger inn i utbygging av infrastruktur - som et motkonjunkturtiltak.

- Vi så at regjeringen satte i gang aktivitet for å øke sysselsettingen den gangen, og de diskuterer det samme nå. Mange kommer til å ha behov for folk. Det blir vår oppgave å finne ledere, spesialister og anleggsarbeidere til disse jobbene, sier Svendsen.

Tirsdag denne uken deltok de sammen med flere andre byråer i et eget møte med NAV i Sør-Trøndelag. Målet var å «samarbeide om å få flere i arbeid», ifølge NAVs fylkesdirektør Bente Wold Wigum.

- Bemanningsbransjen representerer kunnskap om endringer i arbeidsmarkedet som er viktige for oss å kjenne til - for eksempel om det er behov for truckførerbevis eller stillasmontørkurs. For oss handler det om å avstemme brukernes kompetanse til det markedet etterspør. Og vår tilbakemelding til byråene er at de må være tydelige på hva slags jobber de kan tilby, slik at vi kan tilpasse oss, sier Wold Wigum.

- Vi ser ingen tegn til at veksten i arbeidsledigheten vil avta. Den vil heller øke utover høsten, noe som får ringvirkninger i 2016, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg. Foto: TEKNA
- Bemanningsbransjen representerer kunnskap om endringer i arbeidsmarkedet som er viktige for oss å kjenne til, sier fylkesdirektør Bente Wold Wigum i NAV etter møtet tidligere denne uken. Foto: GLEN MUSK