Statoil Fuel & Retail slapp tirsdag nyheten om at alle Statoil-stasjonene i Norge og resten av Europa neste år skal bytte navn til Circle K.

Det er Statoil Fuel & Retails kanadiske eier, Couche-Tard, som har bestemt at bensinstasjonene skal omprofileres og få samme navn over hele Europa og USA.

LES SAKEN OG SE BILDENE AV DE NYE STASJONENE HER.

Mange har vokst opp med Statoil-stasjonene, men det er langt fra første gang kjeden bytter navn.

Her er fem kjeder som har gjort bytter flere ganger.

1) Statoil

Opprinnelsen for kjeden kommer fra Norsk Brændselolje, som valgte navnet MIL i 20-årene. Den britiske medeieren BP overtok senere profileringen. I 1976 kjøpte Statoil kjeden, innlemmet Hydro- og OK-stasjonene og tok navnet Norol. Først i 1991 ble Statoil-navnet tatt i bruk i Norge. Da var de allerede store i Sverige og Danmark etter oppkjøp av Esso-stasjonene der. Året etter overtok Statoil deler av Mobils stasjoner i Norge.

2) Mobil

Kom først til Norge under navnet Mobilgas med den flotte vingehesten Pegasus i logoen, senere bare Mobil. Stasjonene solgt til Statoil og Hydro i 1992. Fusjonert med Esso i 1999.

3) Esso

Dette er merkenavnet til amerikanske Exxon Corp (nå ExxonMobil). Det norske merket Tiger (etablert i 1915) ble overtatt av Standard Oil som lenge var navnet på bensinstasjonene. I 1939 kom navneskiftet til Esso, basert på uttalen av forbokstavene i Standard Oil.

4) YX/Uno-X

Første norske Texaco-stasjon ble opprettet i 1937. I 1947 ble bensinkjeden omdøpt til Caltex, før den i 1967 byttet tilbake til Texaco. I 1995 ble den fusjonert med Hydro og dannet Hydro-Texaco. Dette ble igjen til YX (Reitangruppen) i 2006, før selskapet skiftet navn til Uno-X i 2009. Ubetjente stasjoner har forsatt dette merket, mens de betjente heter YX.

5) Shell

Dette er det eneste merkenavnet på det norske markedet som har vært uforandret siden starten (i 1912). Selskapet overtok Fina-stasjonene i 1999. Shell kjøpte også opp Gulf i 1978, som var et bensinstasjonnavn i Norge siden før krigen. Merkenavnet Gulf er fortsatt i bruk på en rekke oljeprodukter.

I tillegg har man enkelte andre bensinstasjonkjeder som fortsatt eksisterer i dag. Dette er blant annet Best, en forhandlereid kjede startet i 1999, og har 130 stasjoner.

ST-1 kjøpte Jet-stasjonene i 2010 og holder stort sett til på Østlandet.

Kilde: «På ville veier» - Stein Arne Sæther.

LES OM ADRESSEAVISENS JAKT PÅ GAMLE BENSINPUMPER I TRØNDELAG HER.

Merkenavnet Texaco er en del av en «familie» som omfatter Caltex, Hydro, XY og Uno-X. Foto: Dan Ågren
Mobilstasjonene dukket opp i Norge i 1955 og ble kjøpt opp av Hydro og Statoil i 1992. Arkivbildet viser Frode Riise i Midtre Gauldal med en sjelden utgave av en Mobil-pumpe. Foto: Dan Ågren
Esso i Norge stammer fra Tiger og er merkenavnet med nest lengst levetid. Bildet viser en pumpe fra før krigen. Foto: Dan Ågren
Shell er det eneste bensinstasjonnavnet som har vært sammenhengende i det norske markedet i over hundre år. Foto: Dan Ågren