Norges Banks hovedstyre har besluttet å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 0,75 prosent, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Det var knyttet en viss spenning til hvilken beslutning Norges Bank ville ta i torsdagens rentemøte.

Ekspertene var delte

Et flertall av økonomiske eksperter har ment at sentralbanken ville la renta være i fred, mens enkelte trodde på ytterligere kutt:

- I utgangspunktet fordi arbeidsledigheten er stigende. Det som imidlertid gjør meg sikker, er endringene i kredittmarkedet siden i sommer. Mange banker har nå fått økt innlånskostnadene med opptil et halvt prosentpoeng, sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen til Adresseavisen tidligere i uken.

Før dagens møte var renta allerede på et rekordlavt nivå - én prosent. Den har aldri vært lavere. Selv etter finanskrisen var den aldri lavere enn 1,25 prosent.

- Lavere vekstutsikter

- Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sentralbanken trekker også inn lav oljepris i sin begrunnelse.

«Oljeinvesteringene ventes å falle mer enn anslått i juni, og lavere etterspørsel etter varer og tjenester fra petroleumsnæringen vil redusere aktiviteten i andre deler av økonomien», heter det.

Lav kronekrus virker imidlertid positivt for eksportbedrifter og importkonkurrerende virksomheter.