Norges Bank valgte torsdag å kutte styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng - ned til 0,75 prosent. Det kommer etter at sentralbanken også kuttet renta i juni.

Et styringsrentenivå på 0,75 prosent er det laveste nivået noensinne i Norge. Selv ikke under finanskrisen var renta lavere.

Norges Bank holdt pressekonferanse torsdag formiddag. Her er tre grunner til at renta settes ned:

1. Veksten avtar

- Norsk økonomi er inne i en periode med svak vekst. For tiden er den på rundt én prosent. Men lengre frem er veksten enda svakere, sa Birger Vikøren, som er pengepolitisk direktør i Norges Bank, under pressekonferansen.

Derfor har Norges Bank nedjustert anslaget for veksten i BNP. Også rentebanen - som er et anslag for hvordan styringsrenta vil utvikle seg fremover - er nedjustert.

Lavere styringsrente blir sett på som et tiltak for å stimulere til mer vekst i økonomien.

2. Oljeprisen har falt

- Spotprisen på olje er ned med 25 prosent. Terminprisen er ned med 15-20 prosent. Og oljeprisen vil være lav lengre enn tidligere antatt. Det gjør at oljeselskapenes lønnsomhet ved nye investeringer svekkes. Oljeleverandørene - både de som leverer hjemme og ute - venter et markert fall i vekst de neste seks månedene. Det ventes også et fall i tjenesteyting til næringslivet generelt. Da sprer dette seg til andre deler av økonomien, sa Vikøren.

3. Ledigheten øker

- Arbeidsledigheten vil trolig fortsette å øke noe, skriver Norges Bank i pressemeldingen som fulgte med rentenedsettelsen.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at ledigheten er på 4,5 prosent, mens NAV-tallene ligger på 3,1 prosent. Norges Bank har tidligere sagt at den fester mest lit til Navs rapport, som bare tar for seg folk som har registrert seg som ledig, skriver E24.

- Ledigheten kommer til å øke, men det vil ta seg opp igjen, sa sentralbanksjef Øystein Olsen under pressekonferansen torsdag.

Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen satte i dag styringsrenta ned til 0,75 prosent, det laveste nivået noensinne. Foto: NTB Scanpix