Verftet vurderer å bestride kanselleringen.

– Arbeidet med denne ordren er påbegynt, engineering er langt fremskredet og vi har i september startet byggingen av skroget ved Tersan-verftet i Tyrkia. Ferdiggrad på prosjektet er mellom 10 og 15 prosent, sier konsernsjef i Noryards Ivar K. Hanson til Maritime.no.

Det var i mars i år at Noryards sikret seg byggingen av et nytt Boa-fartøy til 700 millioner på Fosen, med opsjon på to skip til. Et halvt år senere er fartøyet avbestilt, og verftet på Fosen står i praksis helt uten jobb.

- Vil få store konsekvenser

Fartøyet skulle etter planen vært overlevert til rederiet i mars 2017.

– Denne kanselleringen vil selvsagt kunne få store konsekvenser for oss om vi ikke lykkes med å vinne tilsvarende store oppdrag for Noryards Fosen, sier Hanson.

Noryards Fosen vurderer nå å bestride kanselleringen fra Boa IMR AS.

Medeier i skipet

Ifølge Maritime.no engasjerte Noryards-eier Kostjantin Zjevago seg personlig for at verftet i Fosen skulle få oppdraget med å bygge det nye skipet til 700 millioner kroner for Boa Offshore.

Den ukrainske oligarken gikk inn i et felles foretak med Bjørnevik for å drifte fartøyet. Gjennom sitt selskap Calexco skulle han gå inn med en tredel av egenkapitalen, mens Boa skulle stå for resten.

- Vi har betalt inn

Bjørnevik sier til Adresseavisen fredag at det er medeierne i båten som ikke har betalt inn sin del.

- Vi har betalt inn det vi skal gjøre, men de (Calexco, journ.anm.) har ikke betalt inn sin del. Da blir det stopp i fremdriften, sier Bjørnevik.

Bjørnevik sier at Boa ikke hadde behøvd å kansellere kontrakten, men at de gjør det etter en totalvurdering.

- Det er opp til dem å få dette på bena igjen. Det kan skje hvis de kommer på banen og betaler, men det er bare spekulasjoner, sier han.

Noryards-sjef Ivar Hanson ønsker ikke å kommentere påstandene om manglende innbetaling, men sier til Adresseavisen at eierne av skipet er i dialog om saken.

Adresseavisen har ikke kommet i kontakt med Noryards' styreleder Mykola Kuzmenko.

Ole T. Bjørnevik eier Trondheims-rederiet Boa Offshore. Foto: Jens Petter Søraa