Oppdrag gründer vil de neste dagene presentere flere av de trønderske gründerselskapene som deltar i pitchekonkurransen under innovasjonskonferansen Technoport.

Hva heter selskapet?

SmartHelp

Hvem står bak?

Fredrik Øvergård og Sindre Stene, samt to designere og fire utviklere i Polen.

Hva er deres idé?

- SmartHelp og Smart Decision Support er en app og et datasystem som korter ned tiden som går fra en nødstilt varsler en nødmeldesentral til han eller hun faktisk mottar hjelp. Målet er å gjøre ventetiden kortere, slik at smertene blir mindre, liv kan reddes og skadeomfanget blir så lite som mulig. Dette har en gevinst både for den nødstilte, men også for nødsentralene som kan jobbe mer effektivt og ikke minst for etterspillet etter en skade. Rekonvalesensen kan bli kortere og mindre ressurskrevende for helsevesenet og det samme gjelder økonomiske forhold som for eksempel forsikringskostnadene.

- SmartHelp er det eneste systemet som lar pubikum dele sin nøyaktige posisjon og tidskritiske informasjon med offisielle nødmeldesentraler. Uten en nøyaktig posisjon er det umulig for nødmeldesentraler å sende en sykebil, en brannbil eller en politibil til det stedet noe kritisk har skjedd.

Ideen kom etter at Fredrik Øvergård selv ble alvorlig skadet i en sykkelulykke hjemme i Vikhammer i 2008 (krever innlogging)

Hva er deres beste råd til gründere?

- Finn balansen mellom å tro på din egen idé og det å ta til deg verdifulle råd fra omgivelsene.

Hva har vært deres største problem?

- En sentral del av vårt prosjekt er innsalg til offentlig sektor. De har ulike retnings- og kommandolinjer som gjør at beslutninger tar tid. Det finnes selvsagt muligheter for å effektivisere denne prosessen og det bruker vi en del tid og ressurser på.

LES MER (PLUSS): Denne appen vil 110-sentralen at du skal ta i bruk

Hva er den største utfordringen for nyskaping i Trondheim?

- Trondheim har over tid hatt et økt og kompetent fokus på nyskaping gjennom mange ulike aktører som skaper et økosystem som begynner å fungere og produsere. Trondheim er likevel ikke verdens navle, og vi mangler kanskje fremdeles flere internasjonale suksesshistorier i flere sektorer som kan bidra som veivisere, inspirasjon, og med kontakter og nettverk utenfor både byen og landet.

Hvordan kan vi løse utfordringen?

- Vi er kanskje ikke herrer over løsningen, men byen Trondheim bør vel fortsette å være så imøtekommende, søkende og inviterende som mulig for impulser, tanker, krefter og aktører utenifra.

Følg med i Oppdrag gründers livestudio og les bloggen hvor vi ber om innspill og ideer til hvordan vi kan rette søkelyset på gründersituasjonen i Trøndelag.

Dagens gründer: Snakker du høyt i telefonen? Det vil disse gjøre noe med

Dagens gründer: Denne dingsen skal løfte Gopro-videoen din til nye høyder

Dagens gründer: Denne NTNU-dronen filmer under vann

Dagens gründer: Griller pølser og lader opp mobilen ved hjelp av sola

Dagens gründer: Da Tine mistet faren på intensivavdelingen, ble hun motivert til å bli gründer

Fredrik Øvergård bestemte seg for å bidra til å korte ned tiden det tar ambulansen å finne frem til et skadested, etter selv å ha ligget med brukket rygg og vente på en ambulanse som ikke fant frem til der han var.
Fredrik Øvergård har utviklet appen som viser AMK-sykepleier Kaja Flatøy hvor nødanropet kommer fra på et kart. Foto: VEGARD EGGEN