Det var i fjor høst at tillitsvalgte og hovedverneombudet i statsbedriften Enova varslet om mulige brudd på arbeidsmiljøloven med påstander om mobbing.

Styret svarte med å be de ansatte trekke påstandene om mobbing, eller dokumentere dem.

Derfor foreslo de ansatte en undersøkelse utført av representanter utnevnt av hver av partene, men dette ble avvist av styret, skriver Dagbladet.

Knebling

De ansattes advokater har reagert sterkt på dette, ifølge brevveksling mellom partene som nå er tilgjengelig på Olje- og energidepartementets hjemmesider.

– Instruksen gir inntrykk av at virksomheten forsøker å kneble fagforeningen og de ansatte, og hindre fagforeningen i å utføre sine lovlige arbeidsoppgaver, skriver advokatene i ett av brevene.

Av korrespondansen går det også fram at Enova-styret forsøkte å stanse arbeidet til de ansattes advokater.

Påstandene om mobbing førte til at Eli Arnstad trakk seg i november i fjor.

Sto fram

Denne uken sto tidligere økonomidirektør Anne Merethe Kristiansen fram med sin versjon av historien i Dagens Næringsliv. Kristiansen forteller at hun i tillegg til å bli mobbet, også ble trakassert, frosset ut og behandlet dårlig over svært lang tid.

Utad har Enova-styret hele tiden benektet kjennskap til mobbehistorien. Rattsø har uttalt at de ansatte burde be Arnstad om unnskyldning for påstandene om mobbing.

Men fredag avdekket DN at styret høyst sannsynlig må ha kjent til påstandene. Avisen skrev da at styret forsøkte å stanse Kristiansens intervju med avisen. (©NTB)