Valgkommisjonen i Moskva mener at Kasianov har forfalsket underskrifter han har samlet inn for å kunne stille som presidentkandidat. Torsdag kunngjorde kommisjonen at det finnes nok beviser for å få ham diskvalifisert og at 13 prosent av de over 2 millioner underskriftene er forfalsket.

Samme dag varslet en annen presidentkandidat, kommunistlederen Gennadij Zjuganov, at han muligens likevel ikke vil stille i valget 2. mars. Årsaken er at han mener valgkampen hans blir forpurret ved at han ikke får delta i valgdueller med storfavoritt Dmitrij Medvedev.

Medvedev er første visestatsminister og mannen som president Vladimir Putin ønsker seg som sin etterfølger. Etter at han registrerte seg som presidentkandidat mandag, har han vært en gjenganger i statlig fjernsyn. Torsdag kunne russiske TV-seere følge ham tett under et besøk ved en flyfabrikk og i en militærleir.

– Propaganda

Kasianov reagerer skarpt på valgkommisjonens påstander og mener det dreier seg om ren propaganda. Han sier også at han forventer en avgjørelse til sin fordel til helgen.

– Det er ingen grunn til at jeg ikke skal bli registrert, og lørdag forventer jeg en avgjørelse som går inn for registrering, sa Kasianov da han torsdag møtte liberale EU-politikere i Brussel.

Likevel røper han en viss usikkerhet for hva som vil skje videre.

– De har sine grunner for å gjøre hva de vil. Det er dagens Russland, dessverre. Alt kan skje, sier Kasianov, som tidligere var statsminister og en nær alliert av Putin. Nå er han en av presidentens argeste kritikere.

Liten støtte

Kasianov har lav oppslutning på meningsmålingene og ligger langt bak både Medvedev, Zjuganov og nasjonalistlederen Vladimir Sjirinovskij. Men analytikere mener Kreml frykter at han vil kunne ødelegge for Medvedevs valgkamp.

Også kommunistleder Zjuganov ligger langt bak Medvedev, men hvis førstnevnte trekker seg, vil det kunne skape hodebry for makthaverne i Kreml. Opposisjonskandidatene gir valget legitimitet og får det til å fremstå som mer rettferdig enn om Medvedev blir stående alene igjen på scenen med en eller to ubetydelige motstandere.

Kreml hevder at valget vil være fritt og rettferdig, men den brede dekningen av Medvedevs valgkamp gir ham utvilsomt et langt bedre utgangspunkt enn de andre kandidatene.

– Ingen har ønske om å ha en normal dialog, om å møtes direkte på TV. Valget er igjen i ferd med å bli en krangel og skandale, sa Zjuganov da han torsdag ga beskjed om at han muligens trekker seg.

Men ikke alle er overbevist om at dette er kommunistlederens egentlige motiv. Enkelte mener at Zjuganov risikerer å miste makten i eget parti hvis han gjør et dårlig valg, og at han har mer å tjene på ikke å stille i protest mot Kreml.

Samtidig har russiske velgere fått enda en presidentkandidat å stemme på, den relativt ukjente politikeren Andrej Bogdanov. Han ble torsdag godkjent som Medvedevs tredje utfordrer, men levnes ingen sjanse til å slå ham.