Gå til mobilutgaven
forsiden / Økonomi

Så mye koster det å eie hytte

 •   arnfinn mauren
Det kan koste så mye som 3000 kroner hver overnatting for en gjennomsnittsfamilie som eier en hytte i Norge. Illustrasjonsbilde.
(Foto: SCANPIX)

Det kan koste så mye som 3000 kroner hver overnatting for en gjennomsnittsfamilie som eier en hytte i Norge. Illustrasjonsbilde. Foto: SCANPIX

Så mye koster det å eie hytte

For mange hadde det vært billigere å sjekke inn på hotell.
Leses nå:

Sier nei til Rema-Reitan

Rådmannen i Oppdal vil ikke la Reitan Eiendom kjøpe 24 mål ved siden av Ladevollen.

Bli med inn i kattehimmelriket

Før høysesongen åpner tre nye kattehoteller i Malvik. Pusehuset satser på å vinne kattekrigen med et luksuriøst tilbud.

- Luksus er viktigere for katteeierne enn for katta

Nordmenn bruker en halv milliard kroner mer på kjæledyrene sine nå enn for fem år siden. – Kattene bryr seg ikke om hvilke bilder som henger på veggene, sier katteekspert Bjarne Braastad.

Teekay i Trondheim forbereder nye kutt

Stemningen blant de ansatte er spent mens oljeserviceselskapets jobber med å effektivisere driften.

- Det er bra eier er tydelig på nulltoleranse mot korrupsjon

Tidligere næringsminister Trond Giske (AP) stilte fredag i kontrollkomiteens høring om Telenor og Vimpelcom.

Smittet oppdrettsanlegg tømt for fisk

Torsdag gikk fristen for å tømme anleggene hvor det ble funnet dødelig laksesykdom i midten av april.

Blokkerer isbilen i Stjørdal for andre gang

Bedriften bedriver streikebryteri, hevder Transportarbeiderforbundet.

Sjenerøse ordninger gir høyt sykefravær og mange på trygd

Norske tiltak for å få ned sykefravær og færre på trygd har liten effekt fordi vi ikke kutter i ytelsene, hevder trygdeforsker Astrid Grasdal.

Magnus Reitan går av som kiosksjef

Magnus Reitan slutter som toppsjef i Reitan Convenience, og blir i stedet sjef for Reitangruppens nye forretningsområde Reitan Kapital.

Vårt andre hjem
Norge er i verdenstoppen i antall fritidsboliger. Totalt er det rundt 400 000 fritidsboliger i Norge. Dog har man i undersøkelsen tatt høyde for at opptil 10 prosent av dem ikke er i aktiv bruk.
 • I gjennomsnitt blir det foretatt ca. 19 reiser til fritidsboligene, inkludert seks dagsbesøk. I snitt benyttes hyttene til 40 overnattinger i året med i gjennomsnitt tre gjester pr. overnatting.
 • Det er beregnet at eierne, i gjennomsnitt, bruker årlig i underkant av 60 000 kroner på hytta og besøk til denne. Hverken eventuell verdistigning eller renter og kapitalutgifter er medregnet.
 • Vel halvparten av turene blir foretatt i sommersesongen, og en knapp tredjedel i vintersesongen.
 • Hytter ved kysten (Agder-fylkene, Østfold og Vestfold) har flere gjestedøgn pr. hytte enn hytter i typiske innlands- og fjellområder (Hedmark, Oppland og Buskerud).
 • Hyttebesøkende legger igjen ca. 6,5 milliarder kroner årlig i hyttekommunene under opphold på hytta.
 • Kilde: Transportøkonomisk institutt (TØI)
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Det er langt fra gratis å dra på hytta. En liten helgetur til hytta koster en norsk familie i gjennomsnitt over 3000 kroner.

- Det er nesten som å kjøpe en dyr bil og så la den stå i garasjen nesten hele året.

Slik beskriver forsker Eivind Farstad ved Transportøkonomisk institutt(TØI) nordmenns bruk av fritidsboliger. Instituttet kan nå presentereden mest omfattende undersøkelsen som noen gang er gjort av nordmennshyttebesøk og pengebruk på fritidsboliger. Den avdekker at kostnadene -fordelt per overnatting - viser at hytteferie ikke er så billig som mankanskje skulle tro, skriver Aftenposten.no.

Totalt har TØI beregnet at nordmenn brukerover 21 milliarder kroner på å eie, vedlikeholde og pusse opp hyttene -samt forbruk knyttet til hvert enkelt besøk. Når landets hytter, igjennomsnitt, bare er i bruk 40 netter i året - fordelt på 13overnattingsturer - kan døgnprisen komme opp mot hotellpriser.

Funnet overrasker TØI.

-  Hvis vi ser bort fra verdistigningen på hytta - som ikke er inkludert iregnestykket - så blir dette en dyr form for ferie, mener EivindFarstad.

Store variasjoner

Men TØIs tall ergjennomsnittstall. Noen hytter er i bruk hver helg og nesten helesommeren, andre står tomme mesteparten av året. Noen har kostetmillioner, andre har gått i arv.

Samboerparet Kyrre Haugen (39) ogAnn Mari Amundsgård (30), bosatt i Trondheim, tar to ganger i åretturen fra hjembyen til Tjøme i Vestfold. Der har de en hytte som dedisponerer sammen med Haugens foreldre og søster.

- Denne hytta eri bruk fra påske til midten av august. Jeg tror derfor kostnadenefordelt pr. overnatting blir en god del lavere enn TØIsgjennomsnittstall, forteller Kyrre Haugen - uten at han har regnet pådet. Men likevel er det ingen gratis ferie, innrømmer paret.

- Detgår med endel i bensin- og bompenger når vi må kjøre fra Trondheim. Menresten av forbruket under oppholdet er knyttet til ting vi hadde kjøpthjemme uansett.

Og når Kyrre Haugen ser seg rundt på Tjøme, er detlangt fra alle hytter som er i bruk like mye som deres. Det er minst140 hytter med samme veiadresse - forrige helg så de ikke et menneske inoen av de andre hyttene. Men det brukes penger på hyttene.

- Det pågår vedlikeholdsarbeid på mange av dem, så det blir nok flere hyttefolk her de kommende helgene.

Skepsis til tallene

Dengjennomsnittlige hytteeieren er ikke lett å finne. Og blantentusiastiske hyttefolk er det liten interesse for gjennomsnittstall.TØIs tall blir derfor møtt med en viss skepsis i Norges Hytteforbund,som direkte eller indirekte organiserer rundt 10 prosent av landetshytteeiere.

Styreleder Halvor Stormoen hevder at det er flereovernattingsdøgn på norske hytter enn det undersøkelsen har beregnet.Stormoen viser til en undersøkelse gjort i Trysil, der det kom frem athyttene hadde overnattingsgjester over 60 døgn i året - medgjennomsnittlig syv gjester.

- Jeg tror ikke beregningene fra TØIgir riktige tall. Det skyldes dårlig tallmateriale. Undersøkelser som ergjort i enkelte hytteområder, viser et helt annet og mer omfattendebruksmønster enn det TØI har lagt til grunn, sier Stormoen.

TØI-forsker Eivind Farstad svarer følgende på kritikken:

-  Det kan godt hende at Trysil og andre pressområder har høyereovernattingstall. Men det er mange steder i landet, som i Troms og iSogn og Fjordane, der bruken er betydelig mindre enn i de typiskehytteområdene. Vi ser at hyttebruken, og forbruket, varierer fra fylketil fylke.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus