Meklingen mellom Industri Energi, SAFE og Lederne på arbeidstakersiden, og arbeidsgiverorganisasjonen OLF, startet hos Riksmekleren fredag formiddag.

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til søndag, og fire timer senere var bruddet et faktum.

– Raner oss

– Vi finner oss ikke i at arbeidsgiverne raner oss for pensjonen vår. Derfor streiker vi, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse.

De to forbundene tar i første omgang ut 610 av sine medlemmer i streik. Disse er ansatt i Statoil, BP, og forpleiningsselskapet ESS på innretningene Skarv, Oseberg Feltsenter, Heidrun og «Floatel Superior» som ligger ved Oseberg Feltsenter.

– Ikke vilje

Lederne tar ut 98 av sine medlemmer i streik. Disse er ansatt i Statoil og arbeider på Heidrun og Oseberg Feltsenter.

– Etter to døgn med mekling var det ikke vilje fra OLF til å finne løsninger på pensjonsspørsmålet, sier Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke.

Ifølge Brekke ble det brudd fordi OLF ikke var villige til å forhandle om driftspensjon som Statoil ønsker å fjerne for sokkelarbeidere, men ikke for selskapets konsernledelse.

Industri Energi og SAFE fikk heller ikke gjennomslag for kravet om 14 dagers betalt pappapermisjon, som ble framforhandlet i frontfagene i vår.

– Fullstendig urimelige

OLFs forhandlingsleder Jan Hodneland mener arbeidstakerne har seg selv å takke for bruddet.

– Fullstendig urimelige pensjonskrav fra Industri Energi, SAFE og Lederne viser tydelig at de plasserer seg på siden av andre arbeidstakere i Norge, sier han.

– Ansatte i oljeselskapene har en gjennomsnittsinntekt på 1 million kroner og en pensjonsalder på 65 år. Dette gjør dem allerede til Norges pensjonsvinnere. Likevel velger de å bruke makt for å få enda bedre vilkår, sier Hodneland.

Store tap

Oljefeltene Oseberg og Heidrun må stenge ned produksjonen som følge av streiken, men det vil ta fire-fem døgn før produksjonen er stanset.

Industrianlegget på Tjeldbergodden får sin gassforsyning fra Heidrun og må derfor også stenges ned.

Skarv starter ikke produksjon før høsten 2012, men streiken kan ifølge OLF få følger for produksjonsstart, reservoarutnyttelse og andre planlagte operasjoner.

– Fagforbundene påfører bedriftene og det norske samfunnet betydelige utgifter. Streiken vil koste rundt 150 millioner per dag. Dermed vil det ikke gå mange dagene før kostnadene passerer 1 milliard kroner, sier Jan Hodneland. (©NTB)