Minst 24 personer er pågrepet i en USA-ledet operasjon i 13 land mot hackere som spesialiserer seg på tyveri av kredittkort. En av disse skal være en nordmann, ifølge en pressemelding fra FBI.

Norge er blant de 13 landene der politiet har vært involvert i operasjonen. Elleve personer ble tatt i USA og resten i andre land, skriver Aftenposten.no.

– «Operation Card Shop» var rettet mot sofistikerte og godt organiserte cyberkriminelle som drev med kjøp og salg av stjålne kredittkortidentiteter, misbruk og forfalskning av kredittkort og sofistikert verktøy for å hacke, sa Janice Fedarcyk i New York-kontoret i det føderale politiet FBI til nyhetsbyrået AFP.

Stjal over 400 000 kredittkort

I forbindelse med operasjonen, som varte i to år, opptrådte FBI-agenter som hackere på Internett, mens de observerte andre hackere som byttet metoder for å bryte gjennom brannmurer og lage falske kredittkort.

– Operasjonen har forhindret et økonomisk tap på mer enn 205 millioner dollar og avdekket over 411 000 stjålne kreditt- og bankkort, sier etterforskningsleder Preet Bharara.

Giganttapet ble forhindret ved at FBI var i stand til å advare innehaverne av de berørte kontiene, og operasjonen forhindret anslagsvis et potensielt økonomisk tap på mer enn 205 millioner dollar.

Svindelen omhandler 411 000 kompromitterte kreditt- og debetkort. Totalt ble 47 bedrifter, offentlige enheter og pedagogiske institusjoner varslet om brudd på sine nettverk, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten.

«Operasjon Card Shop» blir omtalt som den største koordinerte internasjonale politaksjonen mot nettkriminalitet hittil, og de pågrepne kan risikere mange år bak murene etter gigantsvindelen.

Risikerer 15 år i fengsel

Ifølge pressemeldingen på FBIs hjemmesider siktes den pågrepne 25-åringen fra Norge for tre forhold:

Hacking av 15 ulike kort, bruk av disse kortene og identitetstyveri. Strafferammen er på 10 år for selve hackingen, mens identitetstyveriet og svindelen har ramme på opp til 15 år.

Advarer mot knallharde sanksjoner

Etterforskningsleder Preet Bahara advarer nå mot å svindle folk på nettet. Straffene kan bli knallharde, og man vil også slå til verden over.

Senest i går ble det meldt om et hackerangrep som har tappet europeiske, amerikanske og latin-amerikanske banker for 450 millioner kroner.

- Etter hvert som cybertrusselen vokser mer internasjonalt, må håndteringen av denne trusselen bli mer global og sanksjonene mer kraftfulle, sier etterforskningslederen før han fortsetter:

- De koordinerte pågripelsene som i dag ble gjennomført i en rekke land verden rundt i verden viser at hackere og svindlere ikke kan regne med å herje rundt anonymt og ustraffet, heller ikke på tvers av landegrensene. Drevne datakriminelle som opererer anonymt på Internett er fortsatt underlagt lovens lange arm, sier Bharara.