Leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi varsler allerede nå at pensjonsspørsmålet også vil prege kommende oppgjør på sokkelen.

- Dette slaget er ikke over, sier en forbannet forbundsleder til NTB tirsdag formiddag.

Om en måneds tid skal funksjonærene på plattformene og på land ut i forhandlinger. Totalt dreier det seg om rundt 5000 ansatte i oljeselskapene.

Refser lederne

- De er akkurat like opptatt av pensjonsordningene som ble fjernet som de streikende og like forbannet på de høye pensjonene til Statoil-sjef Helge Lund og co., sier Sande.

Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne, som også var i konflikt, er enig med Sande i at pensjonsspørsmålet ikke forsvinner.

- Statoil og OLF vet at pensjonsspørsmålet vil bli tatt opp ved hver anledning framover, sier han.

Forbannet

Etter funksjonærene følger oppgjøret for de ansatte i oljeservicebransjen. Her er harmonisering av lønnssystemer, ikke pensjon, det største stridsspørsmålet. Men misnøyen med motparten i Oljeindustriens landsforening, er den samme.

- Det skal mye til før vi klarer å unngå en konflikt her, sier Sande, som slår fast at tonen i samtalene neppe vil være særlig god.

- Vårt sinne vil prege forhandlingene, det er klart. Samtidig er vi så profesjonelle at vi ikke vil la misnøyen med OLF komme i veien for en løsning dersom et godt tilbud legges på bordet.

Noen timer er gått siden arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) grep til tvungen lønnsnemnd for å forhindre lockout og produksjonsstans på norsk sokkel. Beslutningen kom ikke overraskende på Sande, som anklager regjeringen for avtalt spill.

- Statoil hadde aldri våget å true med lockout uten å ha fått ryggdekning hos den største eieren – Olje- og energidepartementet – på forhånd. Statsråd Ola Borten Moe gikk jo selv ut og sa det var utenkelig at norsk sokkel trapper ned produksjonen. Det er en uhørt rolleblanding som jeg forventer at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ser nærmere på.

Vurderer klage til menneskerettighetsdomstolen

Forbundslederen mener avgjørelsen om tvungen lønnsnemnd var fullstendig grunnløs og viser til at det er flust av tilgang på gass i Europa, ikke minst fordi driften gikk som normalt på Ormen Lange og Snøhvit.

- Vi vil nå vurdere om vi skal klage regjeringens beslutning inn for menneskerettighetsdomstolen eller om vi skal gå til ILO i stedet. At arbeidsgiverne kan søke om tvungen lønnsnemnd, slik de nå har gjort, er ikke et demokrati verdig, sier han.

ILO er FNs internasjonale arbeidsorganisasjon.

Sande er spesielt skuffet over at det var den rødgrønne regjeringen som grep inn og beordret tvungen lønnsnemnd.

- At en regjering som betraktes som arbeiderbevegelsens går til et slikt skritt, er uforståelig og fullstendig tullete. Streikeretten vår er illusorisk når det viser seg at Oljeindustriens landsforening kan bestille en avgjørelse om lønnsnemnd, sier han.

Kostet 3,1 milliarder

Konflikten på sokkelen varte i 16 dager og kostet 3,1 milliarder kroner. Den ble avblåst en snau halv time før arbeidsgiverne gikk til lockout.

– Det var ingen fare for liv og helse. Ingen stor fare for samfunnet. Ingen fare for gasskrise i Europa. Med dette vedtaket om tvungen lønnsnemnd kommer Norge enda høyere på FNs verstingliste når det gjelder forhandlingsrett og den demokratiske streikeretten, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst i SAFE, som også hadde medlemmer i streik.