Tre måneder etter Tina Larsen fikk vesken frastjålet på en restaurant i Trondheim begynte brevene å komme. Først en kredittsjekk fra Telenor, så en kredittsjekk fra Netcom.

- Noen hadde brukt min legitimasjon og kjøpt tre Iphoner med de dyreste abonnementene, sier Larsen.

Saken ble henlagt

ID-tyven hadde kjøpt telefoner til én krone i Larsens navn. Tyven stakk av med telefonene og Larsen ble sittende igjen med dyre abonnementsregninger.

- Prosessen med å ordne opp var lang, og jeg mottok flere brev og inkassobrev fra Telenor og Netcom før abonnementene ble avsluttet, sier hun.

Larsen sier hun fant ut hvem ID-tyven var, og leverte en bunke med bevis til politiet sammen med anmeldelsen.

- Men etter ett år ble saken henlagt på grunn av manglende bevis, sier hun.

Politiet prioriterer ikke enkelttilfeller av ID-tyveri hvis de ikke har stort omfang, og derfor må mange ta opp kampen med ID-tyvene selv.

Fremdeles redd

Pegge Sandbekken Heie, prosjektleder i ID-tyveri-prosjektet, sier den psykiske påkjenningen ved ID-tyveri er stor.

- Privatpersoner må rydde opp selv, og du kan bli paranoid når noen bruker navnet ditt, sier hun.

Larsen går fortsatt rundt og frykter at ID-tyven skal misbruke kortet hennes.

- Hun har kortet fremdeles, og jeg må alltid passe på bevegelser på kontoene mine. Jeg har prøvd å sperre all aktivitet så hun ikke kan misbruke kortet mer, sier hun.

- Kan ta år

Tyvene slår  ikke alltid til rett etter du mister kortet eller smarttelefonen.

- Det kan ta måneder eller år før de slår til, og de kan slå til igjen når du trodde du var kvitt de, sier Heie.

Identitetstyveri kan være alt fra å få ting opprettet i feil navn, slik at du går med økonomiske tap, til personer som vil gjøre livet ditt vanskelig.

- Vi har hatt eksempler i mediene på folk som har kjempet for å beholde huset sitt etter ID-tyveri, fordi noen har tatt opp falske lån på huset. Da begynner det å bli veldig alvorlig, sier Heie.

Økende problem

«Det norske folk har vært beskrevet som naive og Norge som en åpen buffé når det gjelder identitetstyveri», heter det i en rapport fra 2011 for Statens Institutt for Forbruksforskning.

Rapporten viser at nesten sju prosent av nordmenn over 18 år har blitt utsatt for identitetstyveri. Det er hele 240 000 personer.

- Vi ser at flere og flere blir utsatt for identitetstyveri, men samtidig har folk blitt flinkere til å ta forhåndsregler, sier Heie.

Politiet vurderer oppdrag ut ifra alvorlighetsgrad.

- På økonomiavdelingen vurderer vi grove bedragerisaker på over hundre tusen kroner. Men hvis mindre saker får stort omfang kan vi prioritere de også, sier fungerende teamleder Rolf Bakkhaug ved Sør-Trøndelag politidistrikt.