- De sier ikke fallende nedbør, de sier fallende strømpriser, sier Leif Børli fra Kvikne. I likhet med de fleste innbyggerne i Midt-Norge har han sett nedbørsskyene stå i kø.

Like ved ligger Storfossdammen i Tynset kommune som flommer over av vann. Mange vannmagasiner er breddfulle, noe som blant annet har ført til billig strøm.

Se video av de enorme vannmengdene i videoen ovenfor.

Vil heller ha sol

For Liv Strand i Rennebu er allikevel ikke strømprisen det viktigste i sommer.

- Jeg kunne godt ha tenkt meg dyrere strømpriser, bare vi har fatt en tørrere sommer, sier Strand.

Produserer for fullt

Den siste rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at vannmagasinene i Midt-Norge i uke 28 hadde den høyeste fyllingsgraden i landet, med 86,8 prosent. I Trønderenergis magasiner er fyllingsgraden oppe i over 90 prosent.

Det er nå overløp, det vil si at vannet renner over demningene, på alle de fire hoveddemningene i KVO (Kraftverkene i Orkla)-systemet. Samtidig er den store Gjevilvatnet-dammen faretruende full.

For kraftselskapene betyr vann som renner over demningene at de ikke kan kjøre vannet gjennom turbinene og produsere strøm av det. Overløp er derfor det samme som å hive penger på sjøen.

– Nå produserer vi så mye vi kan her, likevel renner veldig mye over kanten på demningen og forsvinner i havet, sier kraftanalytiker Silje Aunehaugen i Trønderenergi kraft.

Lav strømpris

At magasinene i tillegg er velfylte utenfor Midt-Norge, gjør at kraftprodusenter også i de andre regionene i Norge og Sverige har en høy produksjon. Det gjør at tilbudet av strøm i markedet er veldig høy sammenlignet med etterspørselen, noe som gir lave priser.

Onsdag var prisen kraftselskapene får betalt per kWh nede på 5,7 øre, mens den torsdag synker ytterligere til 5,5 øre. Spotprisen var i forrige uke den laveste siden oktober i fjor, med 10,8 øre for Midt-Norge.

Den gjennomsnittlige spotprisen har så langt i år ligget på i overkant av 24 øre per kWh. På samme tid i fjor var gjennomsnittet i overkant av 45 øre.