Sør-Trøndelag gjør som første fylke forsøk med bredbånd fra satellitt på steder der bredbånd tidligere har vært en umulighet, skriver Nationen. Prosjektet prøves ut gjennom IKT-programmet eTrøndelag.

Prosjektet hvor satellittbredbånd installeres omfatter ti husstander som ligger på steder hvor det enten er praktisk umulig eller økonomisk vanskelig å installere bredbånd fordi det bor for lite folk der.

Sponses med 11 000

Fremskritt i teknologien har gjort satellittbredbånd til et reelt alternativ som en bredbåndsløsning. Fylkeskommunen sponser installeringskostnaden på 11 000 kroner og ett års bruk for forsøksfamiliene, i bytte mot at de leverer kvartalsrapporter om funksjon og hastighet tilbake til fylket. Den mer vanlige løsningen med fibertråd koster rundt det dobbelte.

- Med fiber blir hastigheten bedre, men vi må hele tiden gjøre en avveining mellom kostnad og gevinst, sier Pål M. Dahlø, som er prosjektleder til Nationen.

Skryter av trøndelagsfylkene

Per Morten Hoff i IKT-Norge synes Sør-Trøndelags forsøk med bredbånd over satelitt er spennende. Han synes flere fylker burde gjøre som Sør-Trøndelag, ved å ha en bevisst bredbåndspolitikk.

- Det er grunn til å skryte av begge trøndelagsfylkene i tillegg til Troms og Rogaland. De har en bevisst bredbåndspolitikk, sier Hoff til Nationen.