Det viser en ny kjøpekraftsundersøkelse gjennomført av statistikkbyrået Eurostat, og som tar for seg 2 400 konsumvarer- og tjenester i 37 land i og i tilkytning til Europa. Statistikken viser kun forskjeller på prisnivå i ulike land, og sier ikke noe om kjøpekraften til innbyggerne i de ulike landene, skriver Aftenposten.no.

Undersøkelsen viser at Norge og Sveits er de to dyreste landene i sammenlignet blant de 27 EU-landene. Norske priser ligger 51 prosent over Europa-gjennomsnittet, viser statistikken.

Dyrt å spise ute

Prisene på alkohol og tobakk er ikke uventet de to varene der prisspriket mellom Norge og andre europeiske land er størst - to og en halv ganger høyere enn gjennomsnittet.

Men også på andre ting ligger norske priser milelangt over andre land. Det er dyrt å gå på restaurant og sove på hotell i Norge - her ligger norske priser 84 prosent over gjennomsnittet.

Mat er 64 prosent dyrere i Norge enn gjennomsnittlig pris i andre europeiske land, mens man kan shoppe med god samvittighet - i pris på sko og klær ligger «kun» 41 og 34 prosent over snittet.

Tallene taler sitt tydelige språk om hvorfor det  lønner seg å dra over grensen for å handle. Sverige og Finlands prisnivåer ligger omtrent 16 prosent under det norske, mens dansk prisnivå er seks prosent lavere.

En sterk krone i forhold til euroen er med på å forklare hvorfor prisforskjellen er så stor. Den sterke kronen «gjør Norge dyrere» - sett fra utlandet.

Billig strøm og internett

Men ikke alt i Norge er så mye dyrere enn i andre deler av Europa.

Nordmenn varmer for eksempel opp huset for en billigere penge enn våre danske naboer. Og Island suser forbi Norge når det gjelder pris på husholdningsapparater og forbrukerelektronikk. Malta og Island har de høyeste prisene på dette i Europa.

- Dette kan ha sammenheng med at begge to er øystater, noe som medfører høye transportkostnader kombinert med at markedet er relativt lite, skriver Eurostat i sin rapport.

Prisene på kommunikasjonstjenester i Norge - blant annet telefontjenester og posttjenester - ligge runder EU-gjennomsnittet. De høyeste prisene i Europa finner man i Spania.

Tyrkia lokker med lave priser

For nordmenn som ennå ikke har vært på ferie er Bulgaria, Albania og Makedonia de billigste feriestedene nå. Landene har Europas laveste priser på hotell- og resturanttjenester - og under en fjerdedel av nivået i Norge.

Blant de ferielandene som er mest populære blant nordmenn, har Tyrkia det mest behagelige prisnviået - omtrent 60 prosent lavere enn det norske.

Velger du Spania og Hellas betaler du halvparten av det du betaler i Norge for de fleste varer, mens du kan kutte 40 prosent av utgiftene dersom du velger å dra til Italia, Frankrike, Storbritannia eller Tyskland.

Velger du den mer kortreiste ferien, kan du spare 20 prosent ved å ta inn på et svensk eller dansk hotell i stedet for å feriere rundt i Norge.