Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Økonomi

Dette er dyrt og billig i Norge

 •   Ida de Rosa
Å bo på hotell i Norge er veldig mye dyrere enn i andre europeiske land. Men det er neppe høye strømpriser for hotellet som fører til det. (Foto: SCANPIX)

Å bo på hotell i Norge er veldig mye dyrere enn i andre europeiske land. Men det er neppe høye strømpriser for hotellet som fører til det. Foto: SCANPIX

Dette er dyrt og billig i Norge

Norske priser ligger 51 prosent over det europeiske gjennomsnittet - men vi er langt fra dyrest på alt.
Leses nå:

Hva er det egentlig de krangler om?

Torsdag hadde pilotstreiken i Norwegian rammet over 100.000 reisende. Men hvem er det egentlig som krangler, og hvorfor krangler de?

Partene håper streiken snart er over

Partene håper streiken i Norwegian snart vil være over. Fredag møttes de til nye samtaler hos Riksmekleren.

Nok et dansk fagforbund varsler sympatistreik

Det danske fagforbundet Fagligt Fælles Forbund (3F) har sendt varsel om sympatistreik med de streikende flygerne i Norwegian.

Nye møter mellom partene i Norwegian-streiken

Partene i Norwegian-streiken møtes fredag, opplyser Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Nesten alle innenriksfly streikerammet fredag

Men det lander ett Norwegian-fly på Værnes.

Kyllingsmell for Rema - tapte en kvart milliard

Rema selger hver tredje kylling i Norge. Likevel har selskapets egen kyllingfabrikk en kvart milliard i underskudd på to år.

Innstiller nesten alle flyvninger i Skandinavia

Norwegian varsler at nesten alle flyvninger i Skandinavia innstilles fredag på grunn av pilotstreiken.

Norwegian-pilotene raser mot Kjos-oppsplitting

Men Kjos avviser påstander om at oppsplitting er ulovlig

- Bjørn Kjos kan ikke gjøre det han gjør

Norwegian-sjef Bjørn Kjos kan ikke splitte pilotselskapet slik han gjør mens pilotene er i streik, mener Parat.

Flytter piloter til tre nye selskaper

Flyselskapet Norwegian overfører pilotene i Skandinavia til tre nye datterselskaper, opplyser selskapet i en børsmelding.

Parat avviser Kjos-krav som trussel

Norwegians krav til pilotene om å stille til forhandlinger umiddelbart, ble bryskt avvist som trusler av Parat.

Bunnpris-ansatte startet dagen med sjampis

Bunnpris-sjef Christian Lykke startet arbeidsdagen med å skjenke sjampis til både seg selv og far Trond Lykke.

SAS tapte 836 millioner i første kvartal

AS tapte 836 millioner kroner svenske kroner før skatt i første kvartal. Omsetningen endte på 8,4 milliarder kroner.

Dansk sympatistreik for Norwegian-ansatte

Serviceforbundet i Danmark tar trolig ut 3000 medlemmer i sympatistreik med de streikende flygerne i Norwegian, opplyser forbundets leder.

Vollviks Ludo betalte seg ut av konkurskrav

Bare timer etter det ble kjent at kemneren i Bergen hadde begjært Idar Vollviks netthandelselskap Ludo konkurs, ble regningen på 12 000 kroner gjort opp.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Det viser en ny kjøpekraftsundersøkelse gjennomført av statistikkbyrået Eurostat, og som tar for seg 2 400 konsumvarer- og tjenester i 37 land i og i tilkytning til Europa. Statistikken viser kun forskjeller på prisnivå i ulike land, og sier ikke noe om kjøpekraften til innbyggerne i de ulike landene, skriver Aftenposten.no.

Undersøkelsen viser at Norge og Sveits er de to dyreste landene i sammenlignet blant de 27 EU-landene. Norske priser ligger 51 prosent over Europa-gjennomsnittet, viser statistikken.

Dyrt å spise ute

Prisene på alkohol og tobakk er ikke uventet de to varene der prisspriket mellom Norge og andre europeiske land er størst - to og en halv ganger høyere enn gjennomsnittet.

Men også på andre ting ligger norske priser milelangt over andre land. Det er dyrt å gå på restaurant og sove på hotell i Norge - her ligger norske priser 84 prosent over gjennomsnittet.

Mat er 64 prosent dyrere i Norge enn gjennomsnittlig pris i andre europeiske land, mens man kan shoppe med god samvittighet - i pris på sko og klær ligger «kun» 41 og 34 prosent over snittet.

Tallene taler sitt tydelige språk om hvorfor det  lønner seg å dra over grensen for å handle. Sverige og Finlands prisnivåer ligger omtrent 16 prosent under det norske, mens dansk prisnivå er seks prosent lavere.

En sterk krone i forhold til euroen er med på å forklare hvorfor prisforskjellen er så stor. Den sterke kronen «gjør Norge dyrere» - sett fra utlandet.

Billig strøm og internett

Men ikke alt i Norge er så mye dyrere enn i andre deler av Europa.

Nordmenn varmer for eksempel opp huset for en billigere penge enn våre danske naboer. Og Island suser forbi Norge når det gjelder pris på husholdningsapparater og forbrukerelektronikk. Malta og Island har de høyeste prisene på dette i Europa.

- Dette kan ha sammenheng med at begge to er øystater, noe som medfører høye transportkostnader kombinert med at markedet er relativt lite, skriver Eurostat i sin rapport.

Prisene på kommunikasjonstjenester i Norge - blant annet telefontjenester og posttjenester - ligge runder EU-gjennomsnittet. De høyeste prisene i Europa finner man i Spania.

Tyrkia lokker med lave priser

For nordmenn som ennå ikke har vært på ferie er Bulgaria, Albania og Makedonia de billigste feriestedene nå. Landene har Europas laveste priser på hotell- og resturanttjenester - og under en fjerdedel av nivået i Norge.

Blant de ferielandene som er mest populære blant nordmenn, har Tyrkia det mest behagelige prisnviået - omtrent 60 prosent lavere enn det norske.

Velger du Spania og Hellas betaler du halvparten av det du betaler i Norge for de fleste varer, mens du kan kutte 40 prosent av utgiftene dersom du velger å dra til Italia, Frankrike, Storbritannia eller Tyskland.

Velger du den mer kortreiste ferien, kan du spare 20 prosent ved å ta inn på et svensk eller dansk hotell i stedet for å feriere rundt i Norge.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus