De 36 leilighetene som er bygget i den gamle vognhallen i Ila, varierer i pris fra 1,7 millioner kroner og opp til 8,5 millioner.

Beboerne flyttet inn ved juletider i fjor. Siden den gang har det har blitt påvist en rekke feil ved leilighetene. Det største problemet er fukt i ytterveggene. Gipsplater er tydelig preget av vannskader, og det lukter «kjeller» flere steder i bygget, inkludert enkelte leiligheter.

Måtte flytte ut

Dette går frem av en brevveksling sameiet Hospitalsløkkan 20B har hatt med kommunen, entreprenør Teknobygg og utbygger Hasle Gjerde. I en av leilighetene som er verst berørt, måtte en beboer i sommer flytte ut i en periode på flere uker, mens det ble tatt prøver og gjort utbedringer i leiligheten.

Både konsulentfirmaet Rambøll og Trondheim kommune har tatt egne prøver i bygget. Disse viser forekomster av sopp som har oppstått i de fuktige veggene, og beboere har uttrykt bekymring for inneklimaet.

- Dette er et flott bygg, men det var ikke ferdig da vi flyttet inn. Derfor har vi gått i dialog med utbygger, Teknobygg og kommunen, sier styreleder i sameiet Hospitalsløkkan 20B, Gunnar Brækken.

- Har fulgt rådene

Teknobygg innrømmer at ting ikke ble som planlagt etter at bygget sto ferdigstilt. Entreprenøren hevder blant annet at de ikke har tilstrekkelig kompetanse til å vurdere om veggene var fuktige eller ikke.

- Vi har leid inn faglig kompetanse fra Rambøll på dette feltet. De har gitt oss råd og disse har vi fulgt, sier daglig leder i Teknobygg, Krister Jacobsen.

- Så det er Rambølls skyld at fukten ikke ble oppdaget før innflytting?

- Det kan jeg ikke si. Jeg er ikke ute etter å dele ut skyld, det viktige nå er å finne ut hva som er årsaken til fukten. Derfor har vi engasjert Sintef byggforsk som objektiv part, for å finne ut hva problemet er, og hvordan løser vi det, sier Jacobsen.

Rambøll bekrefter at de ble bedt om å komme med en rapport for hvordan man kan unngå fukt. Kommunikasjonssjef Nina Kristin Amdahl, sier at rapporten ble bestilt like før ferdigstillelse.

- Vi står inne for det som står i rapporten, men kan ikke si noe om rådene ble fulgt.

Om det ikke er noen lekkasje som fører vann inn i veggene nå, vil de tørke av seg selv. Men ifølge et Rambøll-notat vil fuktnivået sannsynligvis ikke være nede på et normalt nivå før til neste sommer.

- Ingen gullgruve

En av teoriene for hvordan fukten har kommet inn i bygget, er at det sto åpent uten tak under en lengre periode i fjor sommer. Styreleder Svein O. Berg sier at dette blant annet skyldtes en lengre byggestans.

- Rehabilitering og modernisering av verneverdige bygg kan være krevende prosjekter og byggestansen skyldtes kommunale krav om brannsikring i forhold til nabobyggene. Dette var forhold vi burde ha fått avklart før bygestart, men rammetillatelsen og igangsettingstillatelsen for trinn én inneholdt ingen krav om brannsikring, sier Berg.

Hendelsen bidro ifølge Berg sterkt til at ferdigstillelsen ble skjøvet fra august til desember og entreprenøren ble påført tap.

- Jeg kan si så mye som at dette ikke har vært noen gullgruve for oss. Dette er ett av tre prosjekter som vi gjorde nedskrivninger på i forhold til uforutsette utfordringer i fjor, sier Berg.

Selskapet pådro seg i fjor et underskudd på 17,8 millioner.

Måtte drenere i ettertid

Sameiet har også uttrykt misnøye med andre ting. Blant annet skal varmeanlegget ha vært underdimensjonert, og det ble stilt spørsmålstegn ved om det ville takle kalde vinterdager. I tillegg har flere av bodene i kjelleren vært ubrukelige som følge av fukt.

- Det var i utgangspunktet ikke avtalt å legge ny drenering rundt huset. Årsaken til fukten i kjelleren er uklar og vi har derfor valgt å drenere rundt huset i sommer for å eliminere eventuelle muligheter for fuktinntrenging fra grunnen, sier Jacobsen.

Ikke tilsyn på byggeplassen

Til tross for alle problemene med de nye leilighetene, er styreleder Brækken glad for at Teknobygg har ordnet opp i flere av problemene i ettertid. Han stiller imidlertid spørsmål til hvordan det kan ha blitt gitt midlertidig brukstillatelse til bygget, all den tid feilene ikke var rettet ved innflytting.

Leder for tilsyn ved byggesakskontoret, Trine Lill Johansen, sier at en midlertidig brukstillatelse på boliger gis uten at kommunen har gjennomført tilsyn på byggeplassen.

- Vi har ikke kapasitet til å føre tilsyn på byggeplass på alle boligprosjekter. Kommunen gir tillatelse til tiltaket og ser til at alle fagområder er belagt med ansvar. I selve vedtaket gir bygningsmyndigheten ansvarsrett til ansvarlige foretak som da skal se til at tiltaket blir prosjektert, utført og kontrollert i henhold til de krav som gjelder. Bygningsmyndigheten forutsetter at lovens krav overholdes, sier Johansen.

Hun understreker imidlertid at kommunen har mulighet til å føre tilsyn i saker etter tips, og at dette nå blir gjort. Finner kommunen at loven er brutt, har den mulighet til å trekke tilbake den midlertidige brukstillatelsen.

Veggene i oppgangen er preget av fuktskader. Oppgangen har heller ikke ventilasjon, ifølge sameiet. Foto: Kim Nygård
Bygget sto innflyttingsklart i desember i fjor. Foto: Kim Nygård