Aarbergsbotten var med i Norskehavsrådets lange møterekke under oljemessen i Stavanger i august, og der var det ikke akkurat noen slagkraftig region i Midt-Norge som var en motvekt til de tunge miljøene i Stavanger, Bergen og Oslo, synes Høyre-politikeren i evalueringen.

Ikke akkurat felles front

- Det var tilløp til budrunder for å overgå hverandre for å trekke det lengste strået for å få lokalisert en ny driftsorganisasjon til sin region. Det var lite som bar preg av felles front mot de andre regionene bortsett fra felles utstilling og arrangement, sier Torhild Aarbergsbotten.

Det er plasseringen av driftsorganisasjonen for oljefeltet Maria med tyske Wintershall som operatør som skapte lokaliseringskamp. Stjørdal, Trondheim og Kristiansund er konkurrenter i Midt-Norge for å få et driftskontor og viktige kompetansearbeidsplasser.

I Stavanger var det tydelig at konkurransen internt i landsdelen har spisset seg til.

Mangler tydelig røst

Norskehavsrådet består av fylkene Nordland, Sør- og Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal. Midt-Norge var også representert med Midt-Norsk Olje og Gass (MOLGA), som ble etablert for to år siden.

- Skal vi lykkes med å få styrket vår posisjon innenfor olje og gass, må vi tale med tydelig og klar røst til de nasjonale myndigheter, noe jeg faktisk finner grunn til å stille spørsmål om vi faktisk klarer, sier Torhild Aarbergsbotten.

Er det nok spissing?

- Det er mange lobbyister ute og jobber?

- Vi har i dag to organisasjoner som jobber mye med den samme oppgaven, nemlig å sørge for nye bedriftsetableringer innenfor olje- og gassnæringen. Medlemmene av de to organisasjonene er også mye av de samme, og i MOLGA er også næringen representert. MOLGA sin organisasjonsform kan være utfordrende når det gjelder for eksempel høringsuttalelser og politisk lobby for øvrig. I den fylkeskommunale arbeidsporteføljen bør det vel også være et mål å kunne spisse og målrette ressursene på en best mulig måte, sier Torhild Aarbergsbotten.

- Er oljelobbyen organisert på beste måte, og har Norskehavsrådet oppfylt hensikten, fylkesordfører Tore O. Sandvik?

- Ja!

Torhild Aarbergsbotten i Høyre ønsker en tydeligere stemme i oljelobbyen. Foto: Jens Petter Søraa