Sparebank 1 SMN vil kutte antallet ledere fra 116 til 50. KonsernsjefFinn Haugan har imidlertid ingen planer om å gå av, og vil gjerne sitte tilbankens 200-årsjubileum i 2023. det kom frem under helgens konferanse forSparebanken i Clarion-hotellet på Brattøra.

-Vi skal bli best på kundeopplevelser, sa Haugan da hanlanserte reformprogrammet ved navn ”Ny giv”.

Desentralisering

Det var på et styremøte i september 2011 at det ble bestemtå gjøre en fundamental omlegging av bankens strategi. Ifølge Haugan var detingen lett avgjørelse å endre noe som fungerer, men nødvendig.Kundeundersøkelser viste en økende grad av misnøye med banken. I tillegg komdet overveldende respons fra de ansatte om at endringer var nødvendige.

Bankens beslutningsystemer var blitt for rigide,ledelsesleddene for mange, og byråkratiet for tungrodd. Avstanden til kundeneble følgelig for lang.

Ledelsen kuttes

Antallet ledelsesledd skal nå kuttes til tre og antalletledere kuttes fra 116 til cirka 50. De lederne som nå blir overflødige slipperå bli sendt til landsbygden for å drive manuelt arbeid, men vil istedenfor bliomplassert i diverse rådgivnings- og støtteapparatroller. Målet med dette er åbruke mindre ressurser på ledelse og mer ressurser på kundedialog og salg.

Samtidig som ledelsen reduseres, skal makten i større gradflyttes ut til kontorene, hvor det meste av kundekontakten foregår til daglig.

Ingen oppsigelsesrunde

Da DNB tidligere i september presenterte sin nyestrategiplan, ble det varslet at banken ville kutte minst ti prosent av alleansatte frem til 2015. Haugan vil ikke følge i konkurrentens fotspor.

-Det er klart at vi også er nødt til å følge etterkonkurrenten med kostnadskutt, men jeg har ikke tro på kuttpakker ogoppsigelsesrunder. Det skaper bare misnøye og ødelegger kulturen iorganisasjonen, sier Haugan.

Likevel vedkjenner Haugan at det kan bli en gradvisreduksjon av antall ansatte, ettersom lederne som nå omplasseres ikke vilerstattes av nye, samtidig som banken vil være restriktiv på nyansettelser.