– En mulighet som denne dukker ikke opp så ofte på Lade, sier Eva Gullaksen.

Hun og mannen så egentlig etter noe mindre enn huset de eide på Utleira da leiligheten på Lade dukket opp. Denne leiligheten er også stor, og ingenting var gjort siden rekkehusene ble bygd på 1960-tallet. Dette er den fjerde boligen Gullaksen eier, og hun er klar over både hva det koster av tid og penger å pusse opp. Det er det ikke alle andre som er.

Undervurderer kostnaden

– Mange overvurderer hva de kan gjøre selv, og undervurderer kostnadene ved å pusse opp, sier privatøkonom i Sparebank1 Midt-Norge, Endre Jo Reite.

Han opplever stadig at førstegangsetablerere som har kjøpt bolig kommer raskt tilbake til banken for å be om mer lån.

- Desverre er det blitt mer regelen enn unntaket, sier han.

Kjøper beliggenhet

Beliggenheten har alt å si når folk kjøper bolig. I et presset boligmarked fører det til at oppussingsobjekter og innflyttningsklare leiligheter i enkelte områder prises ganske likt, og Reite forteller at budrundene kan bli like ville på oppussingsobjekter som på innflytningsklare leiligheter.

Tore Havdal, administrerende direktør i Heimdal Eiendomsmegling, peker på at folk gjerne vil pusse opp litt selv om det strengt talt ikke trengs for å få boligen etter sin egen smak. Dermed er ikke standarden på boligen like viktig som beliggenheten.

Advarer

Reite advarer sterkt mot å betale mye for leiligheter som er i dårlig stand. I tillegg til at oppussingen er dyr, gir det ofte ikke den verdistigningen folk hadde håpet.

– Mange blir skuffet når de får en ny vurdering av boligen etter å ha pusset opp, sier Reite.