Tirsdag kveld fortalte Dagsrevyen at lønnen til administrerende direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra i fjor var 5,3 millioner. NRK framholdt at dette er langt mer enn i tilsvarende private selskaper. Rune Olsø vil trolig få redusert sin lønn noe sammenliknet med forgjengeren, Kyrre Olaf Johansen. Nå kommer det krav om at Entra-topplønnen må reduseres enda mer.

Viser til styret

Avlønningen i Entra står i sterk kontrast til næringsminister Trond Giskes (Ap) gjentatte uttalelser om at topplønningene i statlige selskaper skal ned. Giske, som er en mangeårig nær venn av Olsø, har flere ganger vist til at det er styret som fastsetter toppsjefens lønn.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik er svært tydelig om lønnen til sin nære partikollega Olsø, som for inntill kort tid siden var leder i Trondheim Ap:

- Lønnen til den forrige Entra-sjefen varer altfor høy. Og selv om Olsø får mindre i bonus og pensjon, er lønnen likevel altfor høy. Over dobbelt så mye som statsministeren som har en mye vanskeligere jobb! utbryter Sandvik og legger til:

- En vernet bransje

- Dette er en vernet bransje som er lite risikoutsatt, og i tillegg har selskapet har staten i ryggen. Lønnen gjenspeiler på ingen måte verken risiko eller resultat. Tvert imot. Dessuten har vi en velferdsstat som stiller opp på alle måter når du trenger det. Det er ingen som trenger en så høy lønn – den er urimelig, fastslår Sandvik, som mener Giske må vurdere å kaste styrelederen dersom lønnen ikke settes ned til et akseptabelt nivå:

- Selvfølgelig. Staten må styre gjennom generalforsamlingen. Der må staten velge et styre som forstår hvordan samfunnskontrakten henger sammen. Dersom et styre ikke forstår, må staten ta konsekvensen av det.

- Altfor høyt

Rita Ottervik, ordfører i Olsøs hjemby, synes lønnen til Entra-sjefen er altfor høy:

- Lønnen til den forrige Entra-sjefen har vært altfor høy og harmonerer ikke med lønnspolitikken i staten. Jeg hører at Olsøs lønn ikke er endelig forhandlet, men jeg forutsetter at styret vil ta statens retningslinjer til etterretning, sier Ottervik.

- Men Entra fastholder at lønnen er den samme: 3,1 millioner. Så får han noe lavere bonus og pensjonsytelse. Olsø kan uansett få fire millioner?

- Ja, det er veldig mye. Jeg håper styret nå går noen runder ekstra på lønnen. Jeg mener også at lønn skal være lønn. Opsjoner og skjulte godtgjørelser bør avskaffes.

- Bør Giske skifte ut styrelederen?

- Ja, det bør han vurdere. Vi kan ikke ha det sånn at styrene overprøver eieren på denne måten. Dette er et heleid statlig selskap, og slike lønninger overprøver de målene staten har satt. Det er et problem.

- Står ikke til troende

SVs varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, reagerer sterkt på den høye millionlønnen til sin tidligere rødgrønne kollega.

- Dette liker jeg ikke i det hele tatt. At Rune Olsø tjener tre ganger mer en statsministeren her i landet, hører ingen plass hjemme. Særlig når næringsminister Giske har gått så hardt ut mot høye lederlønninger i statlige selskaper. Dette er et hundre prosent statlig eid selskap, og når dette aksepteres, står ikke Giskes argumentasjon til troende, mener SV-toppen.

- Det er ingen god valgkampsak for de rødgrønne?

- Dette er ingen god sak for noen av partiene. Det spiller ingen rolle om det er Trond Giske eller en Høyre-statsråd som sitter med makta, så lenge det politiske ansvaret skyves over på styremedlemmene, sier Fagerbakke.

- Opptatt av moderasjon

Leder i Trondheim i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, sier at lederlønningene i for eksempel Statoil, Telenor og Entra er for høye.

- Når det gjelder avtalen om Rune Olsøs lønn, har jeg forstått at den ikke er endelig inngått. Men slik jeg kjenner Rune er han opptatt av moderasjon, og jeg vil derfor tro han legger seg under det nivået som har vært i Entra.

Bjørnbet er fornøyd med måten Giske har håndtert saken på, og vil ikke gi næringsministeren noe råd.