Det kommer frem i forslaget til statsbudsjett som presenteres i dag.

– Jeg er glad for at vi en periode med krise i Europa og stramme budsjetter fortsetter med bevilgninger til vei og til flere studieplasser både ved NTNU og HiST, sier stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen (Ap) til adressa.no.

I forslaget bevilger regjeringen 35 millioner kroner til NTNU for å øke antall studieplasser med 380 fra 2012 til 2013, mens Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) foreslås bevilget 17,6 millioner kroner, som gir en økning på 200 studieplasser. Dette er en videreføring av studieplasser tildelt i tidligere budsjetter.

– Det viser at man ønsker å utdanne flere, og det er viktig i en tid med stram pengebruk, sier Hansen.

LES OGSÅ : – Utrolig skuffende

KOMMENTAR: Smått blir stort og stort blir smått

Regjeringen foreslår også en engangsbevilgning på 5 millioner kroner til investeringer i vitenskapelig utstyr for teknologi- og ingeniørmiljøene ved NTNU, mens HiST får tre millioner til samme.

Totalt får universitetet 3,7 milliarder kroner over statsbudsjettet, mens HiST får 771,8 millioner i regjeringens forslag.

– Samferdsel prioritert

Eva Kristin Hansen sier hun selvsagt er spent på mottakelsen av forslaget til statsbudsjett, men tror det vil oppleves at samferdsel er prioritert. Hun sier en samlet trøndersk stortingsbenk har presset på for at prosjektene i regionen blir gjennomført.

– Her velger regjeringen å kjøre på fortsatt, og det er viktig for Trøndelag at de blir gjennomført, sier hun, men forventer uansett kritikk fra opposisjonen.

– Mange skulle nok ønske at vi hadde brukt mer penger, men i dagens situasjon må man vise ansvarlighet, slik ikke industrien blir rammet av høyere renter, sier hun.

Her er regjeringens bevilgninger til Sør-Trøndelag:

Utdanning

  • Regjeringen foreslår å bevilge 35 millioner kroner til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett 2009, 2011 og 2012. Det gir en økning på 380 studieplasser fra 2012 til 2013. Regjeringen vil styrke teknologi- og ingeniørmiljøene og foreslår en engangsbevilgning på 5 millioner kroner til investeringer i vitenskapelig utstyr. Totalt foreslås en bevilgning på 3,7 milliarder kroner til universitetet. I tillegg foreslås en bevilgning på om lag 25,8 millioner kroner til Artsdatabanken og 3,3 millioner kroner til BIBSYS, som administreres ved NTNU.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 17,6 millioner kroner til Høgskolen i Sør-Trøndelag for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett 2009, 2011 og 2012. Det gir en økning på 200 studieplasser fra 2012 til 2013. Regjeringen foreslår en økning på 3,8 millioner kroner for å videreføre satsingen på de nye grunnskolelærerutdanningene. Regjeringen vil styrke teknologi- og ingeniørmiljøene og foreslår en engangsbevilgning på 3 millioner kroner til investeringer i vitenskapelig utstyr. Totalt foreslås en bevilgning på 771,8 millioner kroner til høyskolen.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 1,4 millioner kroner til Dronning Mauds Minne høgskole for førskolelærerutdanning for å videreføre og trappe opp med nye kull studieplassene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett 2012. Det gir en økning på 15 studieplasser fra 2012 til 2013.  Totalt foreslås et tilskudd på 102,7 millioner kroner til høyskolen.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 24,8 millioner kroner til UNINETT AS. UNINETT AS har ansvar for programmet eCampus som innebærer å etablere en nasjonal infrastruktur for å legge til rette for fleksibel og desentralisert utdanning. Det foreslås en bevilgning på 15 millioner kroner til eCampus.

  • Regjeringen foreslår å sette av 12,5 millioner kroner innenfor tildelingen til Norges forskningsråd til Kavli Institute for Systems Neuroscience ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Senteret er et av de mest fremragende forskningsmiljøene i Norge, og satsingen sørger for stabile rammevilkår for forskningsmiljøet som er tilknyttet senteret.

Samferdsel

  • 217 millioner kroner er foreslått til E39 Harangen - Høgkjølen. Prosjektet omfatter bygging av om lag 10,5 kilometer veg, der 7,5 kilometer er ny veg fra Høgkjølen til Stokkhaugen på fylkesveg 714. På fylkesveg 714 skal det bygges en om lag 800 meter lang tunnel gjennom Harangshammeren. Derfra vil E39 følge dagens fylkesveg 714 og fylkesveg 710 til Orkanger. Omleggingen vil føre til omklassifisering av dagens E39 mellom Høgkjølen og Orkanger til fylkesveg. Det er vedtatt at prosjektet skal startes opp med forskutterte midler fra Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag fylkeskommuner. Anleggsarbeidene startes høsten 2012, og prosjektet ventes åpnet for trafikk sommeren 2015. Av det foreslåtte beløpet i 2013 er 42 millioner forskutterte midler.

  • 40 millioner kroner er foreslått til prosjektet E6 Oppdal sentrum. Prosjektet omfatter omlegging av E6 utenfor Oppdal sentrum og bygging av tre rundkjøringer som knytter sentrumstrafikken og riksveg 70 til E6. Sør for sentrum legges E6 mellom jernbanen og boligområdene og føres inn på dagens E6 sør for bebyggelsen. Anleggsarbeidene er ventet å starte sommeren 2013, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2015.

  • 155 millioner kroner er for 2013  ført opp til prosjektet E6 Sentervegen - Tonstad, sør for Trondheim. Av dette beløpet forutsettes 120 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet inngår i Miljøpakken for transport i Trondheim. Strekningen er 2,3 kilometer lang. Her skal en delstrekning på 1,3 kilometer utvides fra to til fire felt, mens resten av strekningen skal utvides fra fem til seks felt. Nytt Tillerkryss i to plan inngår i prosjektet. Det blir også bygd ny veg til Tillerbyen som vil frigjøre Østre Rosten og tilstøtende boligområder for store trafikkmengder. Forholdene for kollektivtrafikken blir forbedret ved bygging av ny kollektivveg fra Sentervegen til Sivert Tonstads veg. Bygging av to planskilte kryssinger for gang- og sykkeltrafikk inngår også i prosjektet, sammen med støyskjerming for utsatte boliger langs vegen. Forberedende arbeider startet høsten 2010, hovedarbeidene tok til høsten 2011, og hele prosjektet ventes ferdig i oktober 2013.

  • 805 millioner kroner er avsatt til E6 Nidelv bru – Grillstad E6 Nordre avlastningsveg i Trondheim. Av dette beløpet forutsettes 305 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet vil bli en del av et sammenhengende hovedvegsystem rundt Trondheim fra ny Nidelv bru (Pirbrua) i vest til Grillstad i øst. Utbyggingen omfatter om lag 5,4 kilometer dels ny firefeltsveg og dels utbedret veg. Om lag 2,4 kilometer av strekningen er tunnel. Anleggsarbeidene startet våren 2009. Det legges opp til å åpne deler av prosjektet for trafikk høsten 2013, mens hele prosjektet vil stå ferdig i 2014.

  • I budsjettforslaget er det ellers midler til rehabilitering av Grillstadtunnelen på E6. I tilegg er det lagt til grunn midler til å starte byggingen av gang- og sykkelveg på E6 over Skansenløpet i Trondheim.

  • 87 millioner kroner er avsatt til riksveg 706 Dorthealyst – Stavne, som inngår i  Miljøpakken for transport i Trondheim. Prosjektet omfatter vel 420 meter ny veg, medregnet betongtunnel under jernbanesporene for Stavne – Leangsbanen og Dovrebanen. Bygging av om lag 800 meter gang- og sykkelveg og 200 meter kollektivgate er ellers noen av tiltakene i prosjektet. Forberedende arbeider tok til i mars 2010, og hovedarbeidene startet i september 2011. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i november 2012. Av de foreslåtte midler i 2013 forutsettes 75 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet.

  • I budsjettforslaget for 2013 er det lagt opp til å viderføre arbeidet med å utvikle sykkelvegnettet i Trondheim.

  • 81 millioner kroner er satt av til ”Byggetrinn 1 ved Trondheim stasjon”. Prosjektet omfatter nye atkomster til plattformene på stasjonen, heving av plattformer og nye plattformtiltak. Prosjektet er første trinn i en større utvikling av Trondheim stasjon. Byggetrinn 1 ble startet i 2012 og blir ferdig i 2014.

  • Gevingåsen jernbanetunnel mellom Hommelvik i Sør-Trøndelag og Hell i Nord-Trøndelag ble satt i drift i august 2011. Det er satt av 26 millioner kroner til avsluttende arbeider og sluttoppgjør i 2012.

  • Samferdselsdepartementet inngikk i 2009 en firårig avtale med Trondheimregionen, ved Sør-Trøndelag fylkeskommune om tildeling fra belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. Avtalen utløper i 2012, og Trondheimregionen ønsker å forlenge avtalen.

Kultur

  • Regjeringen foreslår å bevilge 73,5 millioner kroner til Trondheim Symfoniorkester, en økning på 3,1 millioner kroner fra 2012. 0,8 millioner kroner er øremerket orkestrets opera- og musikkteatervirksomhet.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 64,6 millioner kroner til Trøndelag Teater, en økning på 1 million kroner for å dekke finansieringskostnader knyttet til rehabilitering av Gamle Scene.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 107,3 millioner kroner til Museene i Sør-Trøndelag, en økning på 4,4 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Midtnorsk filmsenter med 0,25 millioner kroner.

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 83,8 millioner kroner til regional utvikling. Tildelingen inkluderer midler til kommunale og regionale næringsfond. Inkludert er også en skjønnstildeling til å dekke den statlige deltakelsen i det europeiske territorielle samarbeid (Interreg), i programmet der Sør-Trøndelag deltar.

Distrikt

  • Regjeringen har fra 2007 gjeninnført ordningen med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift. De områdene som ikke har fått gjeninnført 2003-satsene fullt ut, blir kompensert. Regjeringen foreslår derfor at fylket får tildelt kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift. Midlene blir fordelt i første kvartal når departementet har beregnet forventet fylkesvis kostnadsøkning for 2013.

  • Virksomheten ved Ørland hovedflystasjon knyttet til kampfly og luftvern videreføres i 2013. Stortinget har besluttet at Ørland skal etableres som hovedbase for kampfly og legge til rette for mottak av F-35.

  • Det gjennomføres tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Sør-Trøndelag med målsetting om å redusere energiforbruket med 30 prosent i 2016 i forhold til 2006.

  • Regjeringen planlegger å bruke om lag 50 millioner kroner av forsvarsbudsjettet på godkjente prosjekter i Sør-Trøndelag i 2013. Forsvarsdepartementet godkjente i 2012 ett prosjekt for oppgradering av skyte- og øvingsfeltet på øygruppen Tarva og to investeringsprosjekter på Ørland. Prosjekt for utbedring av tilsynspålegg og rehabilitering av hangarport i Hangar C på Ørland ferdigstilles i 2013. Prosjekt for etablering av nytt bygg til ny innflygningsradar videreføres i 2013.

  • Regjeringen foreslår at Frøya kommune får 7 550 000 kroner til flytebrygger på Sistranda.

Trondheim

  • I 2012 foreslo regjeringen å utvide ordningen med tilskudd til bolig-, by- og områdeutvikling til også å omfatte områder med dårlige levekår i Trondheim. Regjeringen foreslår at det kan gis tilsagn om tilskudd for inntil 2,5 millioner kroner til Trondheim i 2013. Det er viktig å forebygge negativ utvikling i problemområder som bærer preg av dårlige levekår og manglende vedlikehold av boliger og uteområder. Hovedsakelig er det et kommunalt ansvar å utvikle gode lokalsamfunn, steder og bomiljøer, men staten kan støtte dette arbeidet ved å bidra med finansiering og kompetanse.

Energi

  • Enova SF og Energifondet er viktige verktøy for å stimulere til miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi. Teknologisatsingen skal ha som mål å redusere klimagassutslipp og gi varige energibesparelser i industrien gjennom å utvikle og ta i bruk nye teknologier som kan bidra til dette. Enova forvalter midlene fra Energifondet. De samlede inntektene til fondet anslås til om lag 1 836 millioner kroner i 2013.

  • Regjeringen foreslår et tilskudd til utjevning av overføringstariffer på 120 millioner kroner. Utjevningsordningen gjør at nettselskapene reduserer nettleien i de områder av landet med høyest nettkostnader. Foreløpige beregninger viser at distribusjonsnett i Sør-Trøndelag vil omfattes av ordningen i 2013.

  • Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har forvaltningsansvar for vann- og energiressursene i Norge. NVE har også forvaltningsansvar for å forebygge skader fra flom og skred. NVE skal gjennom sin forvaltning, sitt tilsyn og ved videreutvikling av regelverk fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning. NVE har hovedkontor i Oslo og regionkontor i blant annet Trondheim. Det foreslås bevilget om lag 900 millioner kroner under NVEs forvaltningsområder i 2013.

Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen (Ap) sier regjeringen prioriterer samferdsel i et stramt budsjett.