Sandvik (Ap) er fylkesordfører iSør-Trøndelag, og har blant annet vært aktiv i AUF samtidig som Giske. De harogså reist på ferier sammen.

TV2 meldte mandag kveld at Giske skal hakrevd å få Sandvik inn i styret, men at nominasjonskomiteen nektet.Begrunnelsen var at Sandvik ikke hadde nok kompetanse, og at forholdet mellomham og Giske var for tett.

– Anonyme kilder

Overfor Adresseavisen, avviser Trond Giskeblankt at han skal ha krevd å få sin gode venn Sandvik inn i Telenor-styret:

–Jeg konstaterer at ukjente, anonyme kilderkommer med usanne, udokumenterbare påstander. Hvis det hadde vært hold i dette,hadde Sandvik fått plass, all den tid vi eier 54 prosent av selskapet. Jegkonstaterer at det var en enstemmig nominasjonskomite som foreslo styret iTelenor, og dette styret ble enstemmig valgt, sier Giske.

Ifølge TV2 hadde nominasjonskomiteen i Telenorfunnet tre nye styremedlemmer og de sendte sin innstilling til sin størsteeier, nemlig staten. Like etterpå skal det ha kommet et krav fra Giske om atinnstillingen måtte endres og at Sandvik måtte inn som styremedlem. TV2 hevderat de har fått bekreftet dette fra flere kilder som var nær prosessen. Sandvikble innkalt til intervju, men ble også funnet for lett for et slikt verv.Nominasjonskomiteen holdt på sitt og nektet å ha Sandvik med på innstillingen.Giske skal dermed ha kommet med et nytt krav. Han skal ha bedt om å fåtidligere kulturminister for Arbeiderpartiet, Hallvard Bakke, inn istyret.

– Uprofesjonelt

– Hvor for vil duikke svare på hvem som foreslo Sandvik inn i styret?

– Hvert år vurderer vi flere hundrekandidater, og mange av dem når aldri opp. Dette må vi gjøre på en slik måte atdisse ikke henges ut fordi de ikke ble vurdert som tunge nok. Jeg vil ogsåpresisere at det er fullt mulig å sitte i styret i et selskap, selv om man harpolitisk bakgrunn og kjenner meg.

Stortingsrepresentant Linda H. Helleland(H) mener saken bidrar til at det på nytt må stilles spørsmål ved hvorvidtTrond Giske håndterer den statlige eierstyringen på en tilfredsstillende måte:

– Dersom dette stemmer, er det nok eteksempel på at Giske har et uprofesjonelt, amatørmessig forhold til statligeierstyring. Det er alvorlig dersom han bruker det som sin personligelekegrind. Dette skaper et inntrykk av at Giskes sterke støttespilleremanøvreres inn i viktige posisjoner, mener Helleland.

Hun reagerer også på at næringsministerTrond Giske ikke ønsker å svare på hvem som foreslo at Sandvik skulle inn iTelenor-styret:

– Dette gir grunn til å  stille spørsmål vedhvorvidt Giske håndterer eierstyringen på en profesjonell måte, hevderHelleland.

– Kjenner bare Brende

Adresseavisen har flere ganger bedt Giskeom å svare på hvem som foreslo Kjetil Fjerdingen til Entra-styret – uten å fåsvar.

–Du vil heller ikkesvare på hvem som foreslo Fjerdingen til Entra-styret. Ville det ikke være lurtå velge åpenhet når slike spørsmål stilles?

–Telenor er et stort børsnotert selskap, ogå kommentere en slik prosess ville vært helt uhørt. Jeg skjønner at Høyre harbehov for å sause denne saken sammen med Entra-saken, men saken er at jeg aldrihar hatt noen av mine venner i Entra-styret.

–Men Fjerdingen er venn av din nære vennOlsø, som var viseadministrerende direktør?

–Jada, men i de 22 selskapene jeg harforvaltningsansvar for, er det kun Børge Brende (H) som jeg kjenner, han erstyreleder i Mesta. Vi er ikke venner, men har vokst opp sammen i Trondheim. Jeghar ikke hørt at Hofstad Helleland har klaget på at han sitter der, sier Giske.

- Diskuterer aldri sånt med Trond

– Frykter du at de siste sakene etterlaterinntrykk av kameraderi?

–Høyre og Frp lar ikke sannheten begrensedem. Hvis det er slik de vil drive valgkamp, så vær så god, siernæringsminister Trond Giske.

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O.Sandvik, ønsker ikke å kommentere saken utover følgende:

–Jeg diskuterer aldri sånt med Trond. Jeghar kun forholdt meg til valgkomiteen i Telenor, og takket ja til å sitte ibedriftsforsamlingen. Slik jeg kjenner de som sitter i denne komiteen, er detfolk som står for de beslutningene de fatter, sier Sandvik til Adresseavisen.