Oslorestauranten Maaemo, som er eneste restaurant i Norge med tostjerner i Michelin-guiden, kjøper meieriprodukter fra Rørosmeieriet, som erlandets eneste heløkologiske meieri.

- Maaemo har fått Røros fløte i to år allerede, og de kjøperalle produktene våre, sier daglig leder Trond Lund i Rørosmeieriet.

Stjernerestauranten satser som meieriet på økologiske råvarer.Lund forteller at Røros fløte nå skal lanseres på markedet, har blitt laget ito år til Maaemo, etter at restauranten etterspurte produktet.

Bygdeutviklingspris

Fredag ble det kjent at Rørosmeieriet har vunnet åretsBygdeutviklingspris i Sør-Trøndelag, som deles ut av Innovasjon Norge. Prisengår til bedrifter eller personer som har etablert en vellykket virksomhet ellernæring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

- Vi synes det er artig å bli lagt merke til, og at det blirlagt merke til at vi jobber målrettet med å foredle lokal mat, som vi selgertil lokale butikker, sier Lund.

Deter økobønder i Røros-traktene som leverer råstoff til Rørosmeieriet, somproduserer tjukkmjølk, rømme, smør, skjørost og cottage cheese. Meieriet sominntil nylig utelukkende kun har laget syrnede produkter, har nylig ogsålansert ekstra lett-, lett- og helmelk.

Til nasjonal konkurranse

Bygdeutviklingsprisen er på 50.000 kroner, og vinneren i hvertfylke er med i den nasjonale konkurransen hvor prisen er på 200.000 kroner.Lund regner med at Rørosmeieriet kan hevde seg i den nasjonale konkurransen.

- Når vi først er med, så tror jeg vi ligger på øvre halvdel. Vihar så lokal forankring i alt vi gjør. Tjukkmelk var det første produktet somfikk geografisk beskyttet betegnelse. Men hvis det er antall arbeidsplasseretablert og omsetning som teller mest, så taper vi nok, sier Lund.

I fjor solgte Rørosmeieriet varer for 30 millioner kroner, og iår regner de med at omsetningen øker til 38 millioner. Meieriet har i dag 14ansatte, men det kan bli flere dersom den nye melkesatsingen blir en suksess.

Smørkrise økte salget

Lund forteller at produksjonen av økologiske meieriprodukter forCoop løftet omsetningen i 2011.

- I 2012 er det egne produkter som løfter seg betydelig. Nåkommer vi også med Røros mjølk og Røros fløte, som vi holder på å lansere. Vi serlyst på omsetningen i 2012 og 2013, sier Lund.

Tines smørkrise i fjor ga også økte inntekter.

- Vi produserte tre ganger så mye smør den siste delen avfjoråret som tidligere. Mange fikk da smakt Rørossmøret for første gang, og dehar ikke klart å slutte. Produksjonen ligger på et jevnt høyere nivå i år enn ifjor, sier Lund.

Inn i lavprisbutikker

Alle produktene til Rørosmeieriet, bortsett fra den vanligemelka, kan kjøpes over hele landet. Frem til nå har produktene vært å finne i dagligvarebutikkermed stort utvalg. Men nå blir produktene også å finne i lavprisbutikker,forteller Lund.

- Kiwi øker sortimentet ved å ta inn to typer tjukkmjølk, rømmeog smør fra oss. Da kommer vi inn i 550 lavprisbutikker vi ikke har værttidligere. Men vi skal fortsatt være prisledende, det er tradisjonelt håndarbeidvi leverer, sier Lund.

Rørosmeieriet eies av bønder som driver økologisk i Røros-traktene,investorer, ansatte og Tine. Selskapet ble stiftet i januar 2001, forå videreføre driften da Tine sluttet med sin produksjon ved anlegget påRøros.

Kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang ved Maaemo var strålende fornøyd da restauranten fikk to Michelin-stjerner i vår. Foto: SCANPIX