Merkevareselskapet Orkla innrømmet for to år siden at de hadde strukket seg for langt overfor dagligvarekjeder når det gjaldt kopier.

Aftenposten trakk frem Stabburets gule leverposteiboks, Makrell i Tomat, Milo, Lakrisbåter og Laban Seigmenn som eksempler.

Laban eies av godteriselskapet Nidar, som er en del av Orkla. Selskapet la frem gode resultater i dag og gjør det særlig bra innen matvaremarkedet i Norge, Sverige og Baltikum.

Når det gjelder Seigmennene har NorgesGruppen ryddet opp. Seigmennene fra deres eget merke Firstprice er nå ute i butikkene under nytt navn: «Geléfigurer».

- Ett år etter oppslaget hadde vi ikke hørt noe fra Nidar. Først etter en TV-debatt der Randi Flesland i Forbrukerrådet viste frem disse posene, fikk vi en henvendelse, sier kommunikasjonssjef Per Roskifte i NorgesGruppen.

NorgesGruppen gikk da gjennom saken og konkluderte med at det ikke var riktig å bruke navnet Seigmenn, men at Nidar ikke kunne eie menneskefiguren. De besluttet da å endre navnet på posen.

Treige menn

Den nye posen kom først ut i butikkene nå.

- Vi erkjenner at vi kunne vært raskere til å få ryddet opp i dette. Men det gikk litt tid før Orkla selv tok tak i saken, sier Roskifte.

Han mener det er viktig at merkevareindustrien forsvarer sine rettigheter, for NorgesGruppen kommer til å fortsette å utfordre dem på områder der merkevarene har ekstremt høy markedsandel.

- Men vi skal gjøre dette på en ryddig måte, sier Roskifte.

Blitt strengere

Orkla sier at de er svært fornøyd med at NorgesGruppen har byttet navn på Seigmennene. Orkla har også økt bevisstheten internt og lar ikke andre slippe like lett hvis de forsøker å kopiere noe.

- Vi har eksempler på at for eksempel Smash er forsøkt etterlignet. Dette er løst etter at aktørene ble gjort oppmerksom på saken. Vi fornemmer at det er større bevissthet om dette temaet i norsk dagligvarebransje nå enn tidligere, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

Selv om NorgesGruppens Seigmenn har fått nytt navn, er Coops Seigmenn fremdeles i salg.

- Hva skjer med disse Seigmennene?

- La meg si det sånn: Vi liker dårlig etterligninger, sier Mageli.