Gustafson vil kutte pensjonen til flyselskapets ansatte og pensjonister, samtidig som hans egen pensjonsordning kan være verdt cirka 56 millioner norske kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Må kutte tre mrd.

Gustafson tok over som SAS-sjef vinteren 2011. Målet var å få det skandinaviske flyselskapet i pluss, med det endte med milliardunderskudd. SAS må nå kutte kostnader for tre milliarder kroner, og selge eiendeler for tilsvarende sum. Selskapet har også en stor pensjonsregning på 12 milliarder svenske kroner, som må tas inn i regnskapet om ett år, og som truer med å utradere hele egenkapitalen. For å redusere regningen, vil SAS-ledelsen kutte i lønn og pensjon til de ansatte.

SAS-sjefen hadde en fastlønn på ti millioner svenske kroner i 2011. I tellegg innbetales 30 prosent av lønnen, tre millioner svenske kroner, årlig til Gustafsons innskuddspensjonsordning.

Mye mindre til Kjos

Hvis GustafsoN (48) står i jobben frem til pensjonsalderen på 62 år, vil han sitte med rundt 56 millioner norske kroner i pensjon. SAS beregner en en årlig lønnsjustering lik inflasjonen (1,7 prosent) og årlig avkastning på penjonsavsetningene på 5,9 prosent.

- Hvis DNs opplysninger stemmer, synes jeg de ansatte fortjener en god forklaring, sier vararepresentant til SAS-styret og tillitsvalgt for de bakkeansatte, Asbjørn Wikestad, til Dagens Næringsliv.

Toppsjefen i konkurrenten Norwegian, Bjørn Kjos, har pensjonsinnskudd tilsvarende ti prosent av fastlønnen, som var 1,3 millioner kroner i fjor.