De ansatte fikk vite at det ble stans i arbeidet på Grilstad park fredag morgen. Tillitsvalgt i Teknobygg Entreprenør, Vidar Johansen, håper de kan starte opp igjen på mandag.

– Det er kjedelig at vi må stoppe en byggeplass på grunn av rot med betaling, sier Johansen.

De var på byggeplassen for å gjøre klart til arbeid igjen hele fredag, og Johansen håper at konflikten løser seg i løpet av helgen. Stansen får ikke noen konsekvenser for de ansatte foreløpig, og Johansen er ikke bekymret for arbeidsplassene så langt.

– Vi håper ting kommer raskt på plass slik at vi kan få tilbake fokus på det vi skal gjøre, å bygge byggene, sier han.

60 boliger under bygging

Arbeidet på 60 boliger på Grilstad Park står stille etter at hovedentreprenøren Teknobygg forlot byggeplassen. Ifølge konsernsjef Jan Erik Steen i morselskapet Majateknobygg, skyldes dette et krav på 40,7 millioner kroner overfor utbyggingsselskapet.

Nå setter utbyggerne Heimdal Bolig og Trondheim og omegn boligbyggelag (Tobb) hardt mot hardt. De krever svar innen mandag klokken tolv på om Teknobygg Entreprenør gjenopptar arbeidet.

Dersom det ikke skjer, vil de selv overta byggingen, og gjøre ferdig husene for Teknobyggs regning.

– Vi har ikke noe ønske om å overta. Men hvis det er det beste for våre kunder, så vil vi sette inn de ressursene som er nødvendig og gjøre ferdig prosjektet med hjelp fra de eksisterende underleverandørene, sier Roar Munkhaugen, direktør for utbygging i Heimdal Bolig og leder for det felleseide utbyggingsselskapet Grilstad Park.

Boligene på Ranheim skulle være innflyttingsklare til jul. men ny dato for ferdigstillelse hadde blitt satt til 16. januar.

Torsdag fikk utbyyggingsselskapet et brev fra Teknobygg Entreprenør, der de varslet at arbeidet ville stanse innen 24 timer. De meldte samtidig om mulig heving av kontrakten.

– Ikke grunnlag for krav

Munkhaugen avviser kravet og mener påstanden er på grensen til injurierende.

– Den 14. november betalte vi den siste regningen til Teknobygg. Dagen etterpå hevder de at vi har misligholdt kontrakten, og sier de vil stanse arbeidet og kanskje heve kontrakten. Vi har tatt en runde med vårt advokatfirma, og brakt på det rene at de ikke har grunnlag for å hevde mislighold mot oss. Ettersom de har forlatt byggeplassen, så er det tvert imot mislighold fra deres side, sier han.

Til sammen har Teknobygg avtale om å bygge 180 boliger for Grilstad Park, fordelt på tre byggetrinn. Totalverdien av kontrakten er på 305 millioner kroner, og prosjektet skal stå helt ferdig neste sommer. Nå setter utbygger Grilstad Park hardt mot hardt:

«I mangel av en skriftlig tilbakemelding innen mandag 19/11-12 kl. 12 om at De vil gjenoppta arbeidene, vil vi anse alle de tre kontraktene som vesentlig misligholdt. Samtlige tre kontrakter vil da bli hevet», skriver Munkhaugen i svarbrevet til Teknobygg.

Holder tilbake penger

I varselet fra Teknobygg går det frem at bare 13,9 millioner av kravet på 40,7 millioner kroner har forfalt til betaling. Ifølge Munkhaugen har de holdt tilbake pengene. 4,5 millioner kroner relateres til byggetrinn én, som sto ferdig i sommer. Ifølge Munkhaugen har de ikke betalt, da det fortsatt er ting som ikke er gjort ferdig. Den andre regningen er på 9,5 millioner.

– Den holdes igjen av to årsaker: Fordi Teknobygg ikke har gjort nok på byggeplassen til å gjøre krav på dem, samtidig som vi holder tilbake resten for å sikre krav om dagmulkt for forsinket leveranse, sier han.

Munkhaugen sier ledelsen i Teknobygg Entreprenør ikke har ønsket å diskutere en løsning. Etter at Teknobygg varslet om stans i arbeidet torsdag, har de ikke snakket sammen.

– Vi må ha fornøyde kunder, enten det blir vi eller Teknobygg som gjør ferdig byggingen. Nå er situasjonen den at de ikke har bestemt seg for om de avbryter oppdraget eller ikke. Nå må de bestemme seg, sier han.

– Vi har opptrådt korrekt

Teknobygg Entreprenør bekrefter at de har mottatt svarbrevet fra utbyggeren Grilstad Park.

– Vi skal selvfølgelig se på det. Men det vi har gjort, er 100 prosent korrekt, sier konsernsjef Jan Erik Steen i morselskapet Majateknobygg.

– Sliter Teknobygg Entreprenør økonomisk?

– Grilstad Park har vært et krevende prosjekt, og når utbygger ikke gjør opp for seg, blir det selvsagt enda mer krevende. Det er også en av årsakene til at vi stopper arbeidet.

– Betaler dere nå dagbøter på grunn av forsinkelser?

– Nei. Det er feil. Men dette tror jeg ikke skal gå gjennom avisen.

Konsernet gikk med 37,4 millioner kroner i underskudd i fjor, ifølge regnskapene. Det heleide datterselskapet Teknobygg Entreprenør sto for det meste av underskuddet, som ble forklart med at entreprenøren tok for lav pris på byggeoppdragene i en periode med lav aktivitet i bransjen.

Konsernsjef Svein O. Berg forlot samtidig sin stilling, mens Steen, én av selskapets tre eiere, overtok som toppleder.

Les mer om situasjonen i dagens utgave av Adresseavisen.

Direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig (t.v.) og Tobb-sjef Torbjørn Sotberg sier de er klare til å overta byggingen på Grilstad Park, hvis ikke Teknobygg Entreprenør gjenopptar arbeidet. Foto: MARIANNE TØNSET