Professor Berit Johansen har grunnlagt selskapet Avexxin med utgangspunkt fra forskning ved NTNU.

Selskapet har utviklet en kur mot psoriasis. I januar begynner de kliniske testene av legemiddelet i Danmark. Hvis resultatene blir positive, kan selskapet stå fremfor kommersielt gjennombrudd.

- Vi mener at vi har et banebrytende legemiddel. Berit Johansen har forsket på inflammatoriske sykdommer helt siden slutten av 1980-tallet, og har oppdaget et nytt terapeutisk intervensjonspunkt. Hun har utviklet molekyler mot dette og skal nå teste om disse kan utnyttes til å behandle psoriasis. Tre prosent av befolkningen i den vestlige verden lider av psoriasis, så det er et stort marked, sier Avexxins danske sjef Mikael Ørum.

Emisjon

Denne uken har Avexxin hentet inn 15 millioner kroner i frisk kapital i en emisjon, tilrettelagt av Sparebank 1 SMN Markets. Det sikrer finansieringen av selskapet ut 2013. Den implisitte verdien av selskapet etter emisjonen er 55 millioner kroner, men verken Johansen eller Ørum legger skjul på at utfallet av de kliniske testene betyr alfa og omega for selskapets fremtid.

Et legemiddel må gjennom tre kliniske faser med tester før det kan slippes ut i markedet. Hvis resultatene blir positive, håper Avexxin å få solgt selskapet til et større internasjonalt farmasiselskap. Hvis resultatene blir negative kan alt være tapt.

Testene vil gjennomføres ved Bispebjerg sykehus i København fra januar til mai. I fase I testes legemiddelet normalt kun på frivillige, men i Avexxins tilfelle er fase I og II slått sammen, hvilket betyr at psoriasis-kuren vil testes på pasienter med en gang. Selskapet har allerede gjennomført de fleste lovpålagte kliniske studier, som gjør at de er optimistiske på resultatene.

Viktig for Trondheim

Avexxin ble opprettet i 2005, med 500 000 kroner i finansiering fra gründerne og Leiv Eiriksson Invest. I 2007 ble det gjennomført en ny finansieringsrunde, hvor også det bergenske såkorn-fondet Sarsia Seed kom inn på eiersiden. I den siste emisjonen var det elleve lokale investorer fra Midt-Norge som tegnet seg for til sammen 15 millioner kroner.

En av dem som bet på agnet var Det norske-sjef Erik Haugane, som har gått inn med én million kroner.

- Jeg synes «story'en» virket spennende samt at personene virket ærlige og redelige. Jeg har ikke brukt masse tid på å sette meg inn i selskapets teknologi, men jeg er jo naturvitenskapsmann og fikk inntrykk av at budskapet hang på greip, sier Haugane.

- Det er viktig for næringslivet i Trondheim å få flere kommersielle suksesser å vise til innen høyteknologiske bransjer, som for eksempel bioteknologi. Det vil bidra til å øke lokale investorers risikovilje, samtidig som det vil bidra til å lokke internasjonal kapital, sier Haugane.

Siden oppstart har Avexxin også mottatt 23 millioner kroner i offentlige midler, gjennom Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.

- Norges forskningsråd og Innovasjon Norge har spilt en meget progressiv og konstruktiv rolle. Selskapet ville ikke eksistert uten støtten fra dem. Det har vært en meget god cocktail, sier Ørum.

Uten bivirkninger

- En fellesnevner for kroniske sykdommer som psoriasis er at betennelse oppstår som en naturlig forsvarsmekanisme, men da mot innbilte fiender. Cellene går fra å være friske til syke, og betennelsen blir kronisk. For å reversere den kroniske betennelsen må derfor cellene omprogrammeres, sier Johansen.

- Det er to hensyn man må ta. Én, hvor effektivt er medikamentet. Og to, hvor sikkert det er. Vår kur er sannsynligvis like effektiv som steroider, men med mindre bivirkninger, påpeker Ørum.

Avexxins kur kommer i form av en krem som inneholder molekyler laget med utgangspunkt i naturlige marine fettsyrer. Kremen smøres på huden og blir tatt opp av cellene på naturlig vis. Konseptet er at disse molekylene skal så reversere betennelsen. Ifølge Johansen kan den samme teknologien overføres til andre kroniske sykdommer som leddgikt og nyrebetennelse, men i første omgang er det psoriasis-kuren som står i høysetet.