Selskapet ble tirsdag ilagt et overtredelsesgebyr på én million kroner, går det fram av et brev som adressa.no har fått tilgang til.

Vedtaket kommer etter at Adresseavisen for snart to år siden avdekket konsernledelsens rolleblanding etter oppkjøpet av strømnettet i Trondheim og Klæbu.

Loven krever skille

Blant annet var daværende konsernsjef Rune Malmo styreleder i både nettselskapet og datterselskapet som selger strøm, til tross for at loven krever et skarpt skille mellom de to virksomhetsområdene.

Trønderenergi Nett, som har 120 000 kunder i Sør-Trøndelag, skal ikke kunne utnytte denne posisjonen for å øke salget av strøm til sluttbrukerne.

Stoppet konkurranseutsetting

Adresseavisen avdekket også at konsernsjefen i Trønderenergi stoppet det såkalte Mafi-prosjektet, der konsernfunksjoner skulle konkurranseutsettes for å redusere nettselskapets driftskostnader.

Stoppordren er nok et brudd på kravet om at nettselskaper skal være nøytrale, mener NVE, som lister opp til sammen fem regelbrudd som grunnlag for millionboten.

  • Styresammensetningen i Trønderenergi Nett

  • Instruksen om å stoppe Mafi-prosjektet

  • Innspill fra Trønderenergi-avdelingen Merke til nettselskapet når det gjelder informasjon som skulle ut til kundene

  • Manglende rutiner og program for overvåkning av nettselskapets nøytralitet

  • Manglende likebehandling av kunder i forbindelse med fakturering

I en pressemelding bekrefter NVE boten til selskapet. Ifølge direktoratet har de ved utmålingen lagt særlig vekt på overtredelsens grovhet, men de påpeker samtidig at det foreligger flere formildende omstendigheter som gjør at gebyret ikke er satt høyere.

– TrønderEnergi Nett AS har brutt flere krav som skal bidra til et effektivt kraftmarked og rasjonell nettdrift. Brudd på disse kravene vil kunne lede til høyere strømpris og nettleie for strømkundene. Overtredelsesgebyret på én million kroner indikerer at vi mener det foreligger grove brudd på regelverket, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i NVE.

«Uaktsomt eller grovt uaktsomt»

Trønderenergi har ikke bestridt påstanden om regelverksbrudd, men har tidligere fastholdt at bot er en urimelig reaksjon fordi selskapet ikke var klar over lovbruddene. NVE mener på sin side at Trønderenergi har opptrådt «uaktsomt eller grovt uaktsomt».

Avgjørelsen om millionbot kan klages inn for Olje- og energidepartementet (OED). Ifølge kommunikasjonssjef Kjell Dahle i Trønderenergi skal selskapet nå gjennomgå premissenefor gebyret sammen med sine juridiske rådgivere, og derfor har de på dette tidspunktet ikke tatt stilling til en klagebehandling.

– Vihar tidligere beklaget at vi ikke var aktpågivende nok da vi passerte 100 000kunder i forhold til krav om funksjonelt skille etter energiloven. Noe avinnholdet ut over det vil vi ikke kommentere før vi har hatt vår egengjennomgang, sier Dahle.

Klagefristen er tre uker.