Nidar har fra og med nyttår kun produsert sjokolade med kakao som er sertifisert gjennom ordningen UTZ Certified.

Nidar blir med det en av de første sjokoladeprodusentene som innfører sertifiseringsordningen på hele produksjonslinjen.

- Dette gir oss full kontroll over verdikjeden, sier administrerende direktør i Nidar, Inger Johanne Solhaug.

Fikk postkort fra studenter

Opprinnelig skulle Nidar innføre sertifiseringsordningen for etisk handel i 2015. Arbeidet med å lære opp kakaobønder i Elfenbenskysten har imidlertid gått raskere enn forventet, og fra og med inngangen av 2013 er alt Nidar produserer laget med sertifisert kakao.

- Det var  en trondheimsstudent som «vekket» oss på dette temaet for ti årsiden og startet en postkortaksjon. Nå kan vi si at vi kun kjøper kakao som er dyrket med hensyntil mennesker og miljø, sier kommunikasjonssjef Robert Rønning.

Det finnes rundt 700 000 gårder som produserer kakao i Elfenbenskysten, hvor Nidar kjøper sin kakao. Rundt 2000 av gårdene leverer til Nidar.

UTZ gir kakaobøndene opplæring, ser til at arbeidstakerrettigheter og miljøstandarder følges og at barnearbeid ikke forekommer. Om produksjonen og arbeidsforholdene tilfredsstiller standardene, får kakaoen et UTZ-sertifikat.

- Dette er en ordning som sikrer bedre arbeidsforhold, større avlinger, bedre kvalitet på avlingene og 30-50 prosent økning i bøndenes inntekt, hevder Solhaug.

Koster millioner

For å sikre seg sertifikatene må Nidar betale en premiumpris på toppen av prisen de ellers betaler for kakaoen. Rønning vil ikke ut med eksakt hvor mye ordningen koster, men bekrefter at det er snakk om millionbeløp.

Om sjokoladen blir dyrere som følge av de ekstra utgiftene med ordningen, er det ifølge kommunikasjonssjefen vanskelig å svare på.

- Dette vil koste oss mer. Eventuelle prisøkninger fra oss til handelen må vi ta med våre kunder, men det er alltid handelen som bestemmer utsalgspris til forbruker i butikkene, sier Rønning.

- Den kommersielle gevinsten vi sikrer oss er at vi får tilgang på råvarer som vi vet har god kvalitet. Bøndene får opplæring i produksjon av kakaobønner og dette hindrer at de produserer på enklere måter som ikke gir like gode resultater, sier Solhaug.

Vil bruke Nidar som eksempel

Nidar holdt onsdag en markering av overgangen til sertifisert kakao. Her deltok også utviklingsminister Heikki Holmås, som vil at flere norske bedrifter går i samme retning som Nidar.

- Norske bedrifter kjøper inn veldig mange varer fra utlandet og jeg mener de har et ansvar for følge opp at internasjonale arbeidstakerrettigheter blir fulgt og at produksjonskjeden er bærekraftig, sier Holmås til Adresseavisen.

Holmås sier at han vil bruke Nidar som eksempel når han tar opp etiske og miljømessige problemstillinger med norske bedrifter.

Utviklingsminister Heikki Holmås deltok på markeringen av at Nidar har gått over til kun å kjøpe inn sertifisert kakao.