Det var en svært offensiv konstituert administrerende direktør, Daniel Haga, som på en pressekonferanse i dag presenterte de siste tallene for ventetider og fristbrudd i Helse Midt-Norge.

Fristbrudd oppstår hvis sykehuset ikke gir deg behandling innen fristen som er satt, og dersom sykehuset ikke kan gi deg behandling før fristen utløper, skal du hjelpes til behandling et annet sted.

Nulltoleranse for brudd

I 2010 var det hele 5000 pasienter i Helse Midt som sto på venteliste der fristen for behandling var gått ut. Ved utgangen av 2012, var tallet 183.

- Vi har de siste to årene hatt stort trykk på tett oppfølging av fristbrudd. Sykehusene har tatt grep og rutiner er lagt om. Fra nå av er det nulltoleranse for fristbrudd i vår region, fastslo Daniel Haga.

Til tross for at man fikk en økning av fristbruddene i januar, der 215 ventet med brutt frist, mener Haga at det regionale helseforetaket har gode forutsetninger til å nå målet om null fristbrudd.

- Dette kan oppfattes som en garanti, ja. Det går på tilliten løs dersom vi ikke klarer å overholde de faglige standardene som er satt for når behandling skal settes i gang.

Kortere ventetider

- Og dersom man opplever brudd på garantien, kan man ringe Daniel Haga?

- Hehe. Nå er faktisk retningslinjene endret, slik at dersom fristen blir brutt, er det sykehusets ansvar å skaffe pasienten et alternativt tilbud. Tidligere var dette noe pasienten måtte ordne med selv. Nå er det faktisk slik at Helse Midt er best i landet på antallet fristbrudd, og det er også derfor jeg tør å være så offensiv, sa Helse-Midt-topp Daniel Haga.

Ventetiden er også på god vei nedover: I desember 2010 var gjennomsnittlig ventetid 92 dager, i desember 2012 var det sunket til 68 dager. Kravet fra Helsedepartementet er en ventetid på 65 dager.

- Det er verdt å merke se at vi har lyktes i å få ned ventetiden uten at dette har ført til en lengre ventetid for de pasientene som ikke er så høyt prioritert, bemerket Haga.

- Har råd til sykehus i Møre - og Romsdal

De foreløpige prognosene for det økonomiske resultatet til Helse Midt i 2012, er et overskudd på 495 millioner kroner. Til tross for det, var styreleder Marthe Styve Holte klar på at helseforetakene fremdeles har en betydelig utfordring i forhold til drift.

Antallet ansatte har vokst mer enn antatt, og det kan bety større vekst i lønnskostnadene enn antatt.

Styrelederen understreket at Helse Midt nå går over i en ny epoke - etter ti år med milliardinvesteringer, først og fremst ved St. Olavs Hospital.

- Nå skal vi bygge et nytt sykehus i Møre - og Romsdal. Det er reist tvil i media hvorvidt vi har råd til dette, men til det kan jeg si: Ja, og planen om å starte bygging i 2018 står ved lag. Men da må foretakene også greie omstillingsarbeidet som er planlagt og la være å bruke av oppsparte midler, sa styreleder Marthe Styve Holthe.