Det gir et overskudd etter skatt som er 336 millioner større enn i 2011.

Slaktet mer

Slaktevolumet i fjor var 102 600 tonn fisk, og det er ti prosent mer enn i 2011. Samtidig var gjennomsnittlig laksepris lavere i fjor enn i 2011. Salmar hadde driftsinntekter på 4,2 milliarder kroner i fjor, og det er en økning på 371 millioner fra 2011.

Forventer høyere priser

I fjerde kvartal isolert var det en nedgang i slaktevolumet på fem prosent, sammenlignet med siste kvartal i 2011. Nedgangen skyldes bevisst forskyvning av slaktevolumer fra fjerde til første kvartal i år, på grunn av forventninger om høyere laksepriser fremover. I siste kvartal i fjor steg gjennomsnittsprisen, og i desember var den 29,70 kroner. Lakseprisen i fjerde kvartal var 3,70 kroner høyere enn på samme tid i 2011.

Høyere laksepriser og mer effektiv drift, spesielt i Midt- og Nord-Norge, ga et driftsresultat på 125 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er en økning på 46 millioner fra samme kvartal i 2011.

Rekord på Innovamar

Slaktefabrikken Innovamar på Frøya satte ny rekord, ved å slakte i overkant av 100 millioner kilo fisk gjennom hele fjoråret.

- Vi konstaterer at kostnadsutviklingen er på rett vei og spesielt gledelig er prestasjonene i Salmar Nord. Den biologiske statusen ved utgangen av året er god, dette kombinert med operasjonelle forbedringsprosjekter gjør at vi forventer at produksjonskostnadene skal gå ned i 2013. Prisutviklingen så langt har vært sterk og forventningene for 2013 gjør at vi har tro på et godt år for Salmar-konsernet, sier konsernsjef Yngve Myhre, i Salmar i en børsmelding.

Forskyvningen av slaktevolumer fra fjerde kvartal i fjor til i år, fører til at Salmar oppjusterer prognosene og venter å slakte rundt 116 000 tonn laks i 2013. Det er en 13 prosent mer enn i fjor.

Utfordrende marked

I Rauma påvirkes Salmars resultat av at hovedtyngden av slaktevolumene ble tatt ut fra lokaliteter rammet av lakesykdommen PD. Etter fjerde kvartal er all PD-rammet fisk slaktet ut, noe som vil bedre kostnadsnivået betydelig fremover. Området Salg og Videreforedling viser tegn til bedring, men er fortsatt preget av utfordrende markedsforhold, skriver selskapet i børsmeldingen.

Witzøe-kontrollert

Salmar er en av verdens største lakseoppdrettere, og største eier er Witzøe-familiens investeringsselskap Kverva med 53,4 prosent. Salmar-gründer Gustav Witzøe har overført aksjene til sønnen Gustav Magnar Witsøe (20). Nest største eier er Folketrygdfondet, med 8,3 prosent.

Salmar driver med hele verdikjeden; fra stamfisk, rogn og settefisk til bearbeiding og salg. Konsernet har oppdrettsaktivitet i Trøndelag, Møre og Romsdal, Troms og Finnmark, samt en betydelig slakteri- og videreforedlingsaktivitet ved Innovamar på Frøya og Vikenco på Aukra. Salmar eier også 50 prosent av Scottish Seafarms Ltd. og 25,2 prosent av P/F Bakkafrost på Færøyene.