Problemene skal ha oppstått like før klokken 20.00 mandag kveld. En feil hos selskapet Evry, som leverer tjenester til en rekke norske banker, gjør at kunder ikke kommer seg inn på sin egen nettbank. Samtidig skal også minibanker over hele Norge være rammet.

Ukjent årsak

- Vi har en nettverksfeil som medfører at banksystemet for nett- og minibanker er nede. Beklageligvis får man ikke gjennomført tjenester, slik situasjonen er nå, sier Geir Remman, som er kommunikasjonssjef i Evry, til adressa.no.

Evry er det neste største IT-tjenesteselskapet i Norden og har 10 000 ansatte. Ifølge VG Nett rammer problemene minst ti norske banker. Handelsbanken, Sparebank1-gruppen og DNB skal være blant dem. Ifølge Remman kjenner Evry ikke til hvordan feilen har oppstått. Kommunikasjonssjefen håper imidlertid at systemene kan fungere som normalt i løpet av kvelden.

- Vi har funnet problemområdet og jobber med å rette det vi tror er feilen, sier han klokken 21.50.

I tillegg til banker leverer Evry tjenester til blant annet St. Olavs Hospital i Trondheim.

- De er en stor kunde av oss, men skal ikke være berørt, sier Remmen.

Rettet klokken 23

Feilen rammer ulike banker på forskjellig vis. Banker som benytter Evry til sine nettbanksystemer opplever problemer der, men dersom et annet system brukes til minibanker så skal de fungere. Telenor var også rammet mandag kveld. Pressevakt Atle Lessum sier til VG at kunder har problemer med å logge seg inn på «mine sider». Det skal imidlertid ikke være problemer med å ringe eller sende tekstmeldinger for personer med Telenor-abonnement.

Klokken 23.12 varslet Evry på sine hjemmesider at feilen var rettet. Evry beklaget overfor kundene.

«Nå foretar vi en kontrollert oppstart av tjenestene igjen», skriver selskapet.

Fikk ikke ut kontanter

Espen Myrmo sjekket mange minibanker i Trondheim mandag kveld. Myrmo trengte å ta ut penger til et bilkjøp på Brekstad. Planen var å ta ut kontantbeløpet like før den siste båten gikk.

- Vi var innom minibankene i Midtbyen, på Solsiden og på Sluppen. Ingen av dem fungerte, sier han til adressa.no.

Bilkjøperen fikk likevel varslet selger på Fosen. De ble enige om å prøve minibanken på Brekstad. Derfor satte Myrmo seg likevel på båten. Skulle minibanken på Fosen også være rammet av problemene, ble de to enige om at Nyrmo likevel kunne få kjøre bilen tilbake til Trondheim og ta betalingen over nettbank senere.