Trondheimsselskapet Powel stakk av med prisen for innovativmiljøteknologi under Technoport Awards i Frimurelogen onsdag kveld.

Powel utvikler blant annet programvare som søker å få mest mulig kraft ut avvannkraftverk. Ifølge prisutdeleren representerer selskapet ensuksesshistorie om kommersialisering av miljøvennlig teknologi, utviklet imiljøet rundt NTNU og Sintef.

Millionresultat

– Prisen er en hyggelig anerkjennelse og en påminnelse om atteknologi kombinert med fagkompetanse er et viktig redskap i å løseenergiutfordringen, uttaler administrerende direktør Bård Benum i Powel i enpressemelding.

Powel har hovedkontor i Trondheim, ble grunnlagt i 1996, oghar per i dag over 250 ansatte. Konsernet omsatte for 314 millioner kroner i2011, og hadde et resultat før skatt på 28,3 millioner kroner.

I juryens begrunnelse heter det at prisvinneren bidrar til «optimalstyring av tilgjengelige energiressurser ved å utnytte svingningene ivanntilgang og markedssituasjon».

Hedret studenter

Tre priser ble utdelt under årets Technoport Awards. Professoremeritus Olav Erga ved NTNU vant prisen for «applied technology».

Erga har i nær 50 år forsket på hvordan man kan skille utskadelige gasser fra utslipp, heter det i en pressemelding fra Technoport.

Han har blant utviklet en teknologi som skillerut svoveldioksid ved kullkraftverk. Svoveldioksid fører til sur nedbør, men kan medprofessorens teknikk samles og brukes i andre prosesser.

En egen studentpris gikk til prosjektet «Powering the GreenTransition». Tidligere på dagen hadde 300 masterstudenter fra NTNUs «eksperteri team» presentert sine prosjekter under NHO Trøndelags årskonferanse, som bleavholdt på Rica Nidelven Hotel.