Under studentenergikonferansen ISES, som ble avholdt ved NTNU i Trondheim forrige uke, fikk 30 studenter muligheten til å vinne 5000 dollar.

Utfordringen var ikke liten. «Design og presenter et troverdig energiscenario for Storbritannia i 2050», lød oppgaven. Det var Statkraft som sto bak konkurransen, og Storbritannia ble valgt fordi landet får store deler av sin energi fra kullkraft og atomkraft, som etter hvert må stenges.

Hardt arbeid

De 30 studentene hadde søkt søkt om å være med på konkurransen på forhånd og ble delt inn i fem lag. De fleste deltakerne var internasjonale studenter, kun én norsk student kom gjennom nåløyet.

Vinnerlaget besto av studenter fra Nederland, Colombia, Ghana, Bulgaria og Polen. De jobbet intensivt og satt samlet på et grupperom på Gløshaugen i til sammen 16 timer torsdag og fredag. Én av vinnerstudentene kom seg ikke til konferansen, og måtte delta via Skype fra Sør-Amerika.

- Vi fikk en tidsfrist på 25 timer på å løse oppgaven. Å komme opp med detaljerte løsninger for et helt land på så kort tid er umulig, så vi laget en mer generell skisse. Men vi kom opp med en god løsning, sier nederlandske Bryan Bogaars.

Vindmøller og karbonskatt

Deltakerne kom fra vidt forskjellige studieretninger. I Bogaars vinnergruppe var det både jusstudenter, økonomistudenter og ingeniører. Han forteller at studiebakgrunnen var med på å bestemme resultatet som ble presentert.

- Vi fokuserte mye på skatteregler som vi ønsker å forandre. Vi foreslo en karbonskatt som gjelder for alle industrier, men som er relativt lav. Inntektene skal brukes på investeringer i fornybar energi og innføring av mer miljøvennlig drivstoff i transportsektoren, sier Bogaars.

Selv er Bogaars ingeniørstudent ved det tekniske universitetet i Delft. En stor del av energiproduksjonen ønsket gruppen at skulle komme fra vindkraft.

- Vi presenterte et scenario der 49 prosent av energien kommer fra vindkraft. Dette var en av tingene juryen var minst begeistret for, siden vindkraft er en ustabil energikilde. Men vi ønsker å kombinere vindkraften med gassturbiner, som kan ta over på dager med lite vind, sier Bogaars.

Imponert sjef

Bjørn Drangsholt, administrerende direktør for Statkraft i Storbritannia, var fornøyd med rapportene fra studentene.

- Etter å ha observert studentene i to dager, må jeg si jeg tenker litt mer optimistisk om fremtiden. Disse unge menneskene har virkelig en god tilnærming til både den globale klimautfordringen og til de utfordrende energispørsmålene som Storbritannia står overfor, skriver Drangsholt i en e-post til adressa.no.

Brukte pengene på øl

Fredag ble det avholdt gallamiddag hvor pengene vinnerne ble annonsert. Bogaars og de andre studentene i vinnergruppen fikk 1000 dollar hver som premie. Bogaars forteller at mesteparten av hans premiepenger aldri forlot Norge.

- Jeg lovet så mange at jeg skulle spandere øl på dem hvis jeg vant, at mesteparten gikk med på det. Ølprisene i Norge er ganske stive. Jeg har fortsatt noe igjen, men ikke noen stor sum, forteller han.