Oversikten over økningen i antall konkurser kommer fra Hovedorganisasjonen Virke, som etterlyser tiltak fra politikerne for å møte motgangen.

- Nå bremser det opp i alle næringer. Stigende arbeidsløshet og økt usikkerhet gjør dessuten at nordmenn holder hardere på lommeboka. Det rammer i stor grad varehandelen, som er den næringen som sysselsetter flest i Norge, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

Konkursraten i varehandelen er på 3,2 prosent, mens den for ett år siden var på 2,1 prosent. Andelen konkurser i varehandelen er dermed høyere enn under de svake konjunkturene på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Vil ha tiltak

Virke nedjustert sine egne prognoser for 2013, og har laget en liste med tiltak de mener er viktige for politikerne å ta med seg inn i valgkampen. Der trekkes det fram tiltak som lettere tilgang til midlertidige ansettelser, mer fleksible arbeidstidsordninger og skattefradrag for rehabilitering og oppussing av bygninger.

Virke krever at politikerne kommer med tiltak nå for å bremse den utviklingen.

- Foreløpig har vi ikke sett noe fra verken regjeringen eller opposisjonen som kan bedre omstillingsevnen og øke produksjonsveksten, sier direktør Harald Jachwitz Andersen i Virke til NTB.

- Økt usikkerhet

Stigende arbeidsløshet og økt usikkerhet skal også ifølge hovedorganisasjonen for næringslivet være årsak til at veksten bremser i stort sett alle næringer, går det fram av det kvartale konjunkturbarometeret som ble presentert mandag.